Clicky


Nederlandse frietbakkers na raketaanval Kramatorsk: vandaag geen friet, overleg over terugkeer

Nederlandse frietbakkers na raketaanval Kramatorsk: vandaag geen friet, overleg over terugkeer
28-06-2023 09:54 | Buitenland | auteur ANP

CHARKOV - De twee Nederlandse frietbakkers die dinsdag in een door een raket getroffen restaurant in het Oekraïense Kramatorsk zaten, zullen woensdag geen friet bakken. Ze gaan in de middag in overleg over wat het plan gaat worden voor de komende dagen. De inschatting is nu dat ze terug naar Nederland zullen komen. De twee hebben "een paar sneetjes links en rechts" opgelopen bij de dodelijke Russische raketaanval.

Franky van Hintum en Coen van Oosten delen tijdens hun reizen naar Oekraïne snacks uit aan de inwoners. Dinsdag zaten zij in een restaurant, "we hadden net de rekening gevraagd", toen er opeens een "hele hele harde knal was", zegt Van Hintum. Het gebouw stortte deels in. "Er klonk een hoop geschreeuw en er was aan alle kanten glas."

De twee liepen eerst nog verkeerd, ze gingen namelijk dieper het gebouw in. Uiteindelijk zijn ze omgedraaid en konden ze via de raamkant uit het gebouw komen. Ze hebben ook nog een vrouw met een baby geholpen. "Heel bizar", zo vat Van Hintum de gebeurtenissen samen. In het restaurant zaten onder anderen mensen uit de stad, jongeren, journalisten en hulpverleners. "Het was gewoon een burgerdoelwit." Er zijn zeker acht doden gevallen.

Een van de voertuigen van het duo is beschadigd geraakt. Ze hebben nu een hotel in Charkov geboekt, waar ze rustig kunnen overleggen wat de juiste stappen zijn voor de komende tijd. Dat is ook afhankelijk van de reparatie van de auto. Woensdag wordt geen friet gebakken, maar het duo gaat wel door met de frietbakacties. Wat er gebeurd is, heeft hen "alleen maar gesterkt".