Clicky


Ruim 30 arrestaties en 24 agenten gewond bij rellen bij Parijs

Ruim 30 arrestaties en 24 agenten gewond bij rellen bij Parijs
28-06-2023 10:23 | Buitenland | auteur ANP

NANTERRE - [update 11:25 uur] Tijdens rellen in voorsteden van Parijs naar aanleiding van de dood van een tiener in Nanterre zijn 31 mensen gearresteerd en 24 politieagenten gewond geraakt. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin sprak van een golf van "stedelijk geweld" in de nacht van dinsdag op woensdag.

De 17-jarige Naël werd door een agent onder vuur genomen in zijn auto, toen hij hard wegreed tijdens een verkeerscontrole. In Nanterre en andere plaatsen ten noordwesten van Parijs zijn in de loop van de dag rellen uitgebroken die tot diep in de nacht hebben geduurd. Daarbij werden vernielingen aangericht, barricades opgeworpen en brand gesticht. Zo werd onder meer een stadsdeelkantoor in Mantes-la-Jolie in brand gestoken.

De autoriteiten zetten komende avond en nacht 2000 agenten in om de orde te bewaren, voornamelijk in het departement Hauts-de-Seine waar Nanterre en andere westelijke voorsteden van Parijs zijn. De moeder van Naël heeft opgeroepen een stille tocht te houden donderdag om 14.00 voor het bestuurskantoor van het departement in Nanterre.

Minister Darmanin heeft gezegd geschokt te zijn door beelden van het incident en heeft tot kalmte gemaand. De agent die schoot is aangehouden en wordt verdacht van doodslag. Een jonge vrouw die achterin de auto zat is korte tijd aangehouden en een jonge man die ook achterin zat en zich uit de voeten maakte, wordt nog gezocht volgens Franse media. Naël zou geen rijbewijs hebben gehad en reed in een huurauto. De minimumleeftijd om auto te rijden is 18 jaar in Frankrijk. Naël zou door verkeersovertredingen de aandacht van twee motoragenten hebben getrokken. Hij werd dodelijk getroffen en kwam daarna met de auto tegen een paal tot stilstand. Pogingen hem te reanimeren bleken vergeefs.

Velen hebben geschokt op de dood gereageerd, onder wie politici en de beroemde Parijse voetballer Kylian Mbappé. Hij noemt het incident onacceptabel en het slachtoffer "een engel die veel te vroeg is heengegaan". Er is op sociale media en in de politiek ook veel steun voor de agenten. Minister Darmanin noemde de twee bij het incident betrokken agenten ervaren en zonder problemen in hun dossiers.