Clicky


Trump klaagt schrijfster E. Jean Carroll aan voor smaad

Trump klaagt schrijfster E. Jean Carroll aan voor smaad
28-06-2023 10:56 | Buitenland | auteur ANP/RTR/BLOOMBERG

NEW YORK - Het slepende juridische conflict tussen Donald Trump en schrijfster E. Jean Carroll is verder geëscaleerd. De oud-president stapt naar de rechter omdat hij Carroll smaad verwijt. Ze herhaalde begin mei in een interview haar beschuldiging dat ze is verkracht door Trump, nadat een jury hem schuldig had bevonden aan seksueel misbruik.

Trump verloor eerder dit jaar een civiele rechtszaak van de schrijfster, die stelde in de jaren negentig door hem te zijn misbruikt. Een jury kende haar een schadevergoeding toe van 5 miljoen dollar. Juryleden oordeelden dat Trump zich schuldig had gemaakt aan seksueel misbruik, maar niet aansprakelijk gesteld kan worden voor verkrachting.

Carroll vertelde CNN later over haar reactie op die uitspraak. "Ik dacht meteen bij mezelf: oh, hij heeft het wel gedaan. Hij heeft het wel gedaan", zei ze volgens die nieuwszender. Carroll vertelde ook dat ze tegen de advocaat van Trump had gezegd: "Hij heeft het gedaan en dat weet je."

Trump, die zich kandidaat heeft gesteld voor de komende presidentsverkiezingen, vindt dat zijn reputatie daarmee is besmeurd. Hij eist dat de schrijfster terugkomt op haar uitspraken en wil een schadevergoeding. Carroll heeft haar juridische strijd evenmin opgegeven en eiste eerder al een hogere schadevergoeding, omdat Trump haar na de uitspraak publiekelijk zou hebben uitgemaakt voor leugenaar.