Clicky


COA en Nidos: geen bed dreigt voor minderjarige asielzoekers

COA en Nidos: geen bed dreigt voor minderjarige asielzoekers
28-06-2023 11:52 | Binnenland | auteur ANP

TER APEL - Als er niet snel meer opvang voor alleenreizende minderjarige vreemdelingen komt, bestaat het risico dat een grote groep kinderen en jongeren deze zomer geen bed, bescherming en begeleiding heeft. Daarvoor waarschuwt bestuurder bij voogdij-instelling Nidos Tanno Klijn woensdag.

Nidos roept samen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gemeenten op dit jaar eerder dan gepland opvang te regelen voor jonge vluchtelingen die alleen naar Nederland zijn gekomen. Op dit moment is volgens hen dagelijks vrijwel ieder bed voor alleenreizende kinderen en jongeren tot en met 17 jaar bij het COA en Nidos bezet. De problemen spelen volgens de organisaties in het hele land en in Ter Apel staat de maximale opvangcapaciteit voor deze groep dagelijks onder druk.

Een woordvoerder van Nidos laat weten dat het gaat om minstens 850 extra plekken die er versneld moeten komen. Voor juli en augustus wil het COA volgens haar 200 tot 250 extra plekken, van de gevraagde 700 die in totaal voor 2023 zouden moeten komen. Voor Nidos gaat het voor juli en augustus om tien kleinschalige opvanglocaties per provincie, waar vier tot vijf minderjarige asielzoekers worden opgevangen. Bij woongroepen gaat het om tien tot twaalf jongeren. Die minstens circa zeshonderd opvangplekken zijn ook onderdeel van de opgave van tweeduizend plekken die er al lag voor dit jaar.

De instroom van alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv'ers) is in april en mei hoger geweest dan de maanden ervoor en zal naar verwachting de komende periode verder stijgen, geven de organisaties aan. "De hoeveelheid beschikbare bedden voor deze doelgroep loopt steeds verder achter op wat nodig is." Daarbij is een groot deel van de huidige COA-locaties noodopvang en dus tijdelijk. "Ook voor deze locaties dienen duurzame plekken gevonden te worden."

De oproep wordt ook gedaan namens de zogenoemde contractpartners van Nidos en volgens de woordvoerder eveneens door organisaties als VluchtelingenWerk. Volgens COA-bestuurder Joeri Kapteijns wordt de oproep ook door "de nodige burgemeesters en wethouders" ondersteund. "Dat zegt alles over de noodzaak om tot actie te komen op de korte termijn", aldus Kapteijns.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat weten de oproep ook te steunen. "De VNG heeft gemeenten al meerdere keren opgeroepen meer opvangplekken aan te bieden. Ook voor kwetsbare doelgroepen, zoals amv’ers. We weten ook dat er voor gemeenten nog wel een aantal haken en ogen zitten aan de opvang van amv’ers: 18+opvang, onderwijs, jeugdzorg. Deze adresseert de VNG bij het Rijk. We hopen ondertussen dat ze gemeenten niet weerhouden om met een aanbod te komen richting het COA."