Clicky


Tot 5 jaar cel voor versturen van harddrugs en ketamine naar buitenland

Tot 5 jaar cel voor versturen van harddrugs en ketamine naar buitenland
28-06-2023 14:50 | Misdaad | auteur Redactie

DEN BOSCH - De rechtbank Oost-Brabant heeft twee mannen uit Haarlem (53 en 25 jaar) veroordeeld tot gevangenisstraffen van vijf jaar en voorwaardelijke geldboetes van 20.000 euro. De oudste man was onder meer betrokken bij de uitvoer van harddrugs en ketamine naar het buitenland en bezit van harddrugs.

De jongere man maakte zich schuldig aan witwassen en verboden vuurwapenbezit. Daarnaast waren beide mannen samen met een 24-jarige man uit Velserbroek betrokken bij de uitvoer van ketamine naar het buitenland. Die laatste verdachte krijgt voor zijn aandeel een celstraf van twee jaar en een voorwaardelijke geldboete van 20.000 euro.

De 53-jarige verdachte bracht in februari 2021 een pakket naar het postkantoor om te laten verzenden naar het Verenigd Koninkrijk. In het pakket zat, tussen vijverbenodigdheden, bijna 5 kilo 2C-B, ruim 2 kilo cocaïne en ruim 4 kilo ketamine verstopt. De verdachte bekent dat hij het pakket aanbood bij het postkantoor, maar stelt dat hij niet wist dat er drugs en ketamine in zaten. De man verklaarde dat hij in die tijd weleens opdrachten van anderen kreeg en die voor een kleine vergoeding uitvoerde. Hij bemoeide zich nooit met de inhoud, afzender of waar de pakketten naartoe verzonden werden.

De rechtbank vindt dit ongeloofwaardig. De verdachte belde kort voor de verzending namelijk met het postkantoor en met een bedrijf dat als afzender op het pakket stond. Bovendien betaalde hij een dag voor de verzending voor een ander pakket met vrijwel identieke factuur en vond de politie later in zijn woning spullen die gebruikt kunnen worden bij het gereedmaken van pakketten voor verzending. Ook lagen er roze pillen in zijn woning die exact overeenkwamen met de pillen in het onderschepte pakket. De verdachte had geen verklaring voor dit alles, anders dan dat hij goedgelovig van aard zou zijn en het anderen naar de zin wilde maken. Volgens de rechtbank wist de verdachte dat er drugs en ketamine in het pakket zaten. 

De verdachte werd in augustus 2021 in de gaten gehouden door de politie. Zij zagen dat hij met de man uit Velserbroek een pakket klaarmaakte voor verzending. Een dag later reed hij met de andere Haarlemmer naar een adres in Nieuw-Vennep, waar bijna 10 kilo ketamine in fitnessartikelen, zogeheten medicijnballen, werd gedaan. Het pakket werd vervolgens aangeboden ter verzending bij een winkel in Hoofddorp. De 25-jarige Haarlemmer bekende zijn betrokkenheid en zei ook te weten dat het om ketamine ging. Volgens de rechtbank kan het niet anders dan dat de andere verdachten dit ook wisten, al spreken zij dit tegen.

De politie vond in september 2021 in de woning van de 53-jarige verdachte een koffer met daarin 150 gram metamfetamine, ruim 7 gram 2C-B en 11 gram MDMA. De verdachte verklaarde dat hij de koffer niet eerder had gezien. De rechtbank vindt dit ongeloofwaardig, omdat de koffer in een ruimte lag waar de verdachte regelmatig kwam. Daarnaast was er een inpakruimte op zijn zolder en lagen er drugsgerelateerde spullen, zoals het versnijdingsmiddel fenacetine en zogeheten ponypacks (envelopjes om drugs in te bewaren).

De 25-jarige Haarlemmer maakte zich tussen oktober 2020 en september 2021 schuldig aan witwassen via cryptocurrency van omgerekend in totaal ruim 2 miljoen euro. Daarnaast had hij een pistool met ruim 460 kogelpatronen in zijn woning liggen.

Gelet op de aangetroffen hoeveelheden en de wijze van (heimelijk) verzenden kan het niet anders dan dat de ketamine, net als de harddrugs, bestemd was om als recreatieve drug te verhandelen. De illegale productie en handel van deze stoffen ondermijnen de samenleving en brengen risico's voor de gezondheid en veiligheid met zich mee. De verdachten leverden een bijdragen aan dit illegale circuit waarbij andere vormen van (zware) criminaliteit zeer wel denkbaar zijn.
De Haarlemmers krijgen ieder een celstraf van vijf jaar en daarnaast een voorwaardelijke geldboete van 20.000 euro. De rechtbank vindt een dergelijke financiële prikkel om niet opnieuw de fout in te gaan, van groter belang dan een onvoorwaardelijke geldboete, zoals de officier van justitie eiste.