Clicky


Brokstukken van Titan aangekomen op vasteland van Canada

Brokstukken van Titan aangekomen op vasteland van Canada [+video]
28-06-2023 18:58 | Buitenland | auteur ANP

ST. JOHN'S - Brokstukken van de onderzeeër Titan, die in de buurt van het wrak van de Titanic implodeerde, zijn op het Canadese vasteland aangekomen. De restanten gaan door naar onderzoekers die zullen uitzoeken wat er mis is gegaan, melden Canadese media.

Een schip met de overblijfselen van de Titan arriveerde woensdagochtend in de haven van St. John's, in het oosten van Canada. Die werden volgens nieuwszender CBC met een kraan naar een vrachtwagen gehesen. Het zou gaan om onder meer een zijpaneel en mogelijk de neus van de onderzeeër.

De Titan raakte eerder deze maand vermist toen hij afdaalde richting het in 1912 gezonken schip de Titanic. Pas later bleek dat er een implosie had plaatsgevonden. Waarom het vaartuig bezweek onder de hoge druk diep in de oceaan, is niet bekend. Geen van de vijf inzittenden heeft het overleefd.

Succesvol afgerond

De eigenaar van de onderwaterrobot die de Titan vorige week op een halve kilometer van de Titanic vond, heeft tegen Canadese media gezegd dat zijn team de operatie in de Atlantische Oceaan succesvol heeft afgerond. Het bedrijf zegt vanwege de onderzoeken geen verdere uitspraken te kunnen doen, bericht dagblad The Globe and Mail.

Het onderzoek naar de Titan wordt uitgevoerd door de Amerikaanse en Canadese autoriteiten op het gebied van transportveiligheid. Ook de Amerikaanse kustwacht en de politie in Canada onderzoeken wat er mis is gegaan met de onderzeeër.