Clicky


Franse president Macron houdt crisisberaad na onlusten

Franse president Macron houdt crisisberaad na onlusten
29-06-2023 11:37 | Buitenland | auteur ANP/AFP

PARIJS - De Franse president Emmanuel Macron houdt donderdagochtend crisisberaad met verscheidene ministers over de hevige onlusten in de nacht van woensdag op donderdag. De minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin sprak van "een nacht van onverdraaglijk geweld". Bij de rellen in meerdere steden zijn 150 mensen gearresteerd. Darmanin heeft volgens Franse media de onlusten zelf gevolgd in het ministerie in Parijs.

Macron sprak van "een niet te rechtvaardigen geweld gericht tegen instituten van de republiek". Premier Elisabeth Borne heeft een bezoek aan het westen van het land afgezegd. De regering wil voorkomen dat de rellen verder uit de hand lopen', zoals in oktober en november 2005. Toen waren er drie weken lang onlusten naar aanleiding van de dood van twee tieners in een Parijse voorstad. Ze hadden zich voor de politie verstopt in een elektriciteitshuisje wat ze fataal werd.

Aanleiding voor de huidige rellen is de dood van een 17-jarige jongen, Nahel, in de Parijse voorstad Nanterre. Nahel zat dinsdagochtend achter het stuur van een auto die werd aangehouden voor een verkeerscontrole door twee motoragenten. Hij gaf gas en reed weg. Daarop vuurde een van de twee agenten op de auto en trof de jonge bestuurder dodelijk. De agent wordt verdacht van doodslag en zit nog steeds vast. De moeder van Nahel heeft opgeroepen tot een stille tocht ter nagedachtenis aan haar zoon, om 14.00 uur voor het bestuurskantoor van het departement Hauts-de-Seine waar Nanterre de hoofdstad van is.

Het was de tweede nacht van rellen deze week. In de nacht van dinsdag op woensdag waren er onlusten in Nanterre en andere Parijse voorsteden die zich nu hebben uitgebreid tot voorsteden in het hele land. Veel rellen gaan gepaard met brandstichtingen en aanvallen op overheidsgebouwen of -eigendommen, zoals politiebureaus, scholen en gemeentehuizen. In de Parijse voorstad Fresnes werd de ingang van een gevangenis aangevallen. In Neuilly-sur-Marne zijn bij een politiebureau alle zeven politieauto's in brand gestoken en is het bureau voor een groot deel door brand verwoest. Uit de Franse voorsteden komen berichten over gewonde agenten.