Clicky


'Beledigende' D66'er De Groot in aanvaring met aantal Kamerleden

'Beledigende' D66'er De Groot in aanvaring met aantal Kamerleden
29-06-2023 12:36 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - D66-Kamerlid Tjeerd de Groot is donderdagochtend met meerdere Kamerleden gebotst tijdens een debat over het geklapte landbouwakkoord. Hij kreeg het aan de stok met GroenLinks-leider Jesse Klaver, Caroline van der Plas (BBB) en partijloos Kamerlid Pieter Omtzigt.

Klaver wilde van De Groot weten wanneer D66 duidelijkheid gaat vragen aan het CDA over de stikstofdeadline. De Groot gaf daar niet direct antwoord op, maar hield Klaver voor dat diens partij in sommige provincies "aan de leiband" van BBB loopt. In Zuid-Holland gaan die twee ogenschijnlijke tegenpolen samenwerken. Klaver constateerde dat De Groot "wild om zich heen slaat" maar verder het kabinet en de coalitie uit de wind houdt.

BBB-leider Van der Plas was woedend dat De Groot suggereerde dat haar partij GroenLinks onder de duim zou hebben. Zij vroeg dat De Groot zijn woorden terugnam en excuses zou maken, wat hij niet deed. "Hier doet de heer De Groot zichzelf alleen maar meer kwaad dan goed", verzuchtte Van der Plas. Vervolgens somde ze een lijst op van eerdere uitspraken van De Groot die zij schofferend vond. Zo riep hij ertoe op foto's te maken van gele grasvelden veroorzaakt door gewasverdelger glyfosaat en heeft hij "min of meer" gezegd dat er geen plek meer is voor gangbare boeren in Nederland. "Dan heb je het over mensen, en niet over een systeem", aldus Van der Plas.

Ook Omtzigt maakte ruzie met de liberaal. "De heer De Groot heeft nu iedereen in Nederland de maat genomen, behalve het kabinet." Na een verdere woordenwisseling keerde Omtzigt terug naar zijn bankje achter in de zaal. De Groot vervolgde zijn beantwoording, maar suggereerde ten onrechte dat Omtzigt "verdwenen was uit de zaal". Dit schoot bij Omtzigt in het verkeerde keelgat. Hij eiste dat De Groot zijn woorden terugnam. "Dit is de tiende keer dat de heer De Groot iemand hier beledigt." De Groot zei dat hij Omtzigt niet had gezien en nam zijn woorden terug.

De Groots debatstijl levert vaker irritatie op in de Kamer, ook bij coalitiepartners. In een eerder debat verweet CDA'er Derk Boswijk hem te "polariseren" toen hij opriep boeren die veel stikstof uitstoten al sneller te dwingen om te stoppen. Hiermee zette De Groot "de zaak op scherp", vonden ook Thom van Campen (VVD) en Pieter Grinwis (ChristenUnie). Ook zijn vaak herhaalde oproep om de veestapel te halveren, zette veel kwaad bloed, bij boeren maar ook de coalitiepartners van D66.