Clicky


Van der Plas spreekt niet op protest: FDF nam te weinig afstand

Van der Plas spreekt niet op protest: FDF nam te weinig afstand
29-06-2023 14:31 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - BBB-leider Caroline van der Plas gaat boerenactievoerders die op aandringen van Farmers Defence Force (FDF) naar Den Haag zijn gekomen, niet toespreken. FDF heeft volgens de politica "niet specifiek genoeg afstand genomen van de bedreigingen en intimidatie van CDA-Kamerleden en het rondsturen van nummers", meldt zij op Twitter.

Het protest vindt plaats op het Malieveld, tijdens een belangrijk debat over het geklapte landbouwoverleg. FDF riep de afgelopen tijd op om CDA'ers te bellen en ze aan te sporen "de stekker uit het kabinet" te trekken. De avond voor het debat werden de nummers van verschillende CDA-politici gepubliceerd op sociale media. Dat leek uit FDF-hoek te komen, hoewel de actieclub dat zelf ontkent.

FDF-voorman Mark van den Oever nam geen afstand van de actie. Hij houdt vol dat "deze telefoonnummers niet bij mij vandaan" komen, maar zegt het wel goed te vinden "dat CDA'ers gebeld worden". CDA-Kamerlid Eline Vedder zei op woensdag "knap ziek" te zijn van de eindeloze stroom telefoontjes en appjes die zij sindsdien ontvangt, soms met een dreigende ondertoon.

"Mijn strijd voor de boeren zet ik vandaag voort in de Kamer. Boeren die op de tribune willen meekijken, kunnen dat gewoon doen." Met die boeren wil ze wel één op één in gesprek, aldus de BBB-voorvrouw.

Politici van PVV en FVD en Kamerlid Wybren van Haga gaan wel naar het protest. Eerder kondigde SGP-Kamerlid Roelof Bisschop aan verstek te laten gaan om dezelfde reden als Van der Plas.