Clicky


President Macron houdt crisisberaad en vertrekt tijdig van EU-top

President Macron houdt crisisberaad en vertrekt tijdig van EU-top
30-06-2023 11:12 | Buitenland | auteur ANP

PARIJS - [update 11:38 uur] De Franse president Emmanuel Macron heeft de Europese topconferentie in Brussel vervroegd verlaten om rond 13.00 uur in Parijs crisisberaad te houden over de aanhoudende onlusten. Macron schrapte een persconferentie die hij in Brussel had beloofd.

De rechtse oppositie heeft aangedrongen op het uitroepen van de uitzonderingstoestand die overheden en politie meer bevoegdheden geeft, maar de regering van Macron zou er nog niet voor voelen. Bij soortgelijke rellen in november 2005 riep toenmalig president Jacques Chirac de noodtoestand uit.

Het was vrijdag de derde nacht van plunderingen, brandstichtingen en aanvallen op overheidsgebouwen en -eigendommen. Bijna 250 agenten zijn gewond geraakt. Aanleiding is de dood van een 17-jarige automobilist in Nanterre, Nahel, die dodelijk werd getroffen toen hij wegreed bij een verkeerscontrole door twee motoragenten. Nahel wordt zaterdag in Nanterre begraven, meldde de Franse nieuwszender BFMTV.

Relschoppers

In verschillende steden geldt een samenscholingsverbod. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken werden in heel het land al 667 mensen opgepakt en ruim driehonderd daarvan in de regio Parijs. De meeste arrestanten zouden tussen 14 en 18 jaar zijn.

De politie heeft door heel Frankrijk 40.000 agenten ingezet, van wie een kwart in Parijs en omgeving. In het centrum van de hoofdstad werd geplunderd in het bekende winkelcentrum Forum Les Halles en hadden relschoppers en plunderaars het gemunt op verschillende winkels in de bekende Rue de Rivoli.

Macron wordt zondag in de Bondsrepubliek verwacht voor het eerste officiële staatsbezoek van een Franse president in 23 jaar tijd. Tijdens het driedaagse bezoek gaat hij volgens de planning naar Ludwigsburg, Berlijn en Dresden. Vooralsnog zijn er geen berichten dat hij niet gaat vanwege de gewelddadigheden in zijn land. In maart werd een staatsbezoek van koning Charles III aan Frankrijk op het laatste moment uitgesteld vanwege de protesten en ongeregeldheden naar aanleiding van de omstreden hervorming van het pensioenstelsel.