Clicky


Geen noodtoestand in Frankrijk, wel inzet extra politie

Geen noodtoestand in Frankrijk, wel inzet extra politie
30-06-2023 16:10 | Buitenland | auteur ANP/AFP

PARIJS - [update 16:10 uur] De Franse president Emmanuel Macron heeft besloten geen noodtoestand uit te roepen na drie nachten van gewelddadige onlusten in het land. Er worden wel extra politieagenten ingezet vanwege de onrust die is ontstaan na de dood van de 17-jarige Nahel.

Alleen al op donderdagavond en de daaropvolgende nacht raakten al bijna 250 agenten gewond en werden 875 mensen gearresteerd, veelal jongeren uit achterstandswijken en relschoppers. Er vonden brandstichtingen en plunderingen plaats. Eigendommen en panden van overheden werden aangevallen en in brand gestoken.

De rechtse oppositie eiste een noodtoestand en tal van media speculeerden mede op basis van uitspraken vrijdagmorgen van premier Elisabeth Borne dat Macron hiertoe over zou gaan. Maar hij kondigde aan dat er meer mensen zullen worden ingezet om de onlusten te bedwingen en repte niet over een noodtoestand. Voorts riep hij met klem ouders van betrokken jongeren op hun verantwoordelijkheid te nemen en vroeg aanstootgevende beelden of "gevoelige" beelden van de rellen te verwijderen.

Dood 17-jarige jongen

Aanleiding voor de onlusten die dinsdagavond zijn begonnen, is de dood van een 17-jarige automobilist, Nahel. Hij weigerde bij een verkeerscontrole in Nanterre gehoor te geven aan opdrachten van motoragenten die hem na verkeersovertredingen hadden aangehouden. Hij werd dodelijk getroffen door een politiekogel. Hij wordt volgens de nieuwszender BFMTV zaterdag begraven.

Het is niet duidelijk wat de president met de oproep aan ouders wil bereiken. Hij sprak niet over vergoeding van de aangerichte schade. Veel jongeren in achterstandswijken aan de randen van grote steden, de banlieues, onttrekken zich al lang aan het ouderlijk gezag en leven in een subcultuur waar drugscriminaliteit vaak een belangrijke rol speelt. Vaak durft de politie niet meer in de betreffende woonwijken te komen.