Clicky


Frankrijk legt openbaar vervoer deels stil, schrapt evenementen

Frankrijk legt openbaar vervoer deels stil, schrapt evenementen
30-06-2023 17:55 | Buitenland | auteur ANP/AFP

PARIJS - De Franse regering heeft vrijdag de prefecten, de vertegenwoordigers van de staat in de regio's, verzocht om vanaf 21.00 uur bussen en trams in heel Frankrijk stil te leggen. Ook is besloten dat sommige grote publieke evenementen niet doorgaan.

Het besluit over het openbaar vervoer geldt tot nader order. Ook is een "systematisch verbod" uitgevaardigd op de verkoop en het vervoer van vuurwerkmortieren, benzineblikken, zuren en brandbare en chemische producten.

Het is niet direct duidelijk welke evenementen worden geannuleerd. Het gaat om evenementen waar veel personeel voor nodig is en die mogelijk een risico vormen voor de openbare veiligheid, aldus premier Elisabeth Borne.

De Tour de France verwacht vooralsnog geen problemen. "Er is zoals elk jaar continu contact met het ministerie van Binnenlandse Zaken", zei koersdirecteur Christian Prudhomme in Bilbao. In die Spaanse stad gaat de Tour zaterdag van start. Vanaf maandag rijden de renners in Frankrijk.

De verboden komen na drie nachten van stedelijke rellen die volgden op de dood van een tiener die door een politieagent was neergeschoten. De rellen waren het ernstigst in de voorsteden van Parijs, waar het schietincident plaatsvond, maar ook elders in het land moest de politie optreden. Vanwege de onlusten sturen de Franse autoriteiten extra agenten op pad. Er zullen gepantserde voertuigen worden ingezet bij het onderdrukken van de rellen, aldus Borne vrijdag.