Clicky


Franse vakbonden: politie is in oorlog met 'ongedierte'

Franse vakbonden: politie is in oorlog met 'ongedierte'
30-06-2023 21:03 | Buitenland | auteur ANP/AFP

PARIJS - De Franse politie is in oorlog met "ongedierte" sinds een 17-jarige jongen bij een verkeerslicht werd doodgeschoten door een agent, stellen twee grote politievakbonden. Zij halen in een verklaring uit naar de relschoppers die sinds het schietincident de straat op zijn gaan.

Sinds de dood van de jongen vinden gewelddadige rellen plaats waarbij duizenden auto's in brand zijn gestoken en honderden arrestaties zijn verricht. Het is volgens Alliance Police Nationale en UNSA Police, die de helft van het politiepersoneel vertegenwoordigen, "niet langer genoeg om op te roepen tot kalmte, die moet worden opgelegd".

De bonden stellen dat het moment is voor "een strijd tegen het ongedierte" en dat alle middelen ingezet moeten worden om de rechtsstaat te herstellen. "Vandaag staan politieagenten aan het front omdat we in oorlog zijn", staat in hun verklaring. "Morgen zullen we in verzet zitten."

De politie in Frankrijk ligt sinds het schietincident van dinsdag onder een vergrootglas. Er is onder meer kritiek op een wet uit 2017 die agenten toestaat in het verkeer hun vuurwapens te trekken als hun of andere levens in gevaar zijn. Volgens critici is het aantal fatale schietincidenten door deze wet toegenomen. Vorig jaar werden dertien mensen in dergelijke situaties gedood, dit jaar twee. Ook wordt de politie beschuldigd van racisme. De omgekomen jongen had een Algerijnse afkomst.