Clicky


Ruim 1300 arrestaties in vierde nacht met protesten in Frankrijk

Ruim 1300 arrestaties in vierde nacht met protesten in Frankrijk
01-07-2023 10:39 | Buitenland | auteur ANP

PARIJS - [update 13:05 uur] Vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn zeker 1311 mensen aangehouden in Frankrijk, meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken volgens de nieuwszender BFMTV. Eerder op zaterdagochtend sprak het ministerie nog van een kleine duizend arrestaties. In de hoofdstad Parijs werden 406 mensen aangehouden.

Tijdens de vierde avond en nacht van protesten naar aanleiding van het overlijden van de 17-jarige Nahel, die dinsdag werd doodgeschoten door een politieagent, werden op social media beelden gedeeld van onrust in onder meer Lyon, Parijs, Toulouse en Nanterre, waar Nahel omkwam.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken raakten 79 agenten gewond tijdens de nachtelijke protesten. Op de openbare weg waren zeker 2560 branden. 1350 voertuigen brandden uit en 234 gebouwen liepen schade op of brandden af. Veel aanvallen waren gericht op politiebureaus, aldus het ministerie.

Intensiteit afgenomen

De Franse binnenlandminister Gerald Darmanin stelt tegenover BFMTV dat het geweld wel in intensiteit is afgenomen. Darmanin zette vrijdagavond door het hele land 45.000 politieagenten in. Volgens de minister bleef het in sommige regio's "uiterst rustig". Eerder op de dag had de Franse regering de prefecten, de vertegenwoordigers van de staat in de regio's, gevraagd om vanaf 21.00 uur het openbaar vervoer stil te leggen. Ook werden enkele grote publieke evenementen afgeblazen.

De 17-jarige Nahel wordt zaterdag begraven. De familie van de jongen heeft media gevraagd weg te blijven bij de uitvaart, omdat het "een dag van bezinning" is voor de nabestaanden.