Clicky


Opnieuw rellen in Frankrijk, maar iets rustiger dan vorige nacht

Opnieuw rellen in Frankrijk, maar iets rustiger dan vorige nacht
02-07-2023 00:19 | Buitenland | auteur ANP

MARSEILLE - Frankrijk is de vijfde nacht met protesten ingegaan, al lijkt die voorlopig iets rustiger te verlopen dan de voorgaande nachten. Wel berichten Franse media in bijna alle grote steden over incidenten en confrontaties tussen demonstranten en de politie.

In Marseille, de tweede grootste stad van Frankrijk, zegt de politie dat de "situatie onder controle" is. De stad had zich voorbereid op zware rellen. 38 mensen werden er al gearresteerd en de politie spreekt van "een geagiteerde sfeer". Demonstranten hebben er onder meer vuilnis in brand gestoken.

Op de winkelstraat Champs-Élysées in Parijs, waar veel winkeliers uit voorzorg hun vitrines hebben dichtgetimmerd, heeft de politie 37 personen gearresteerd en heel wat wapens in beslag genomen.

Plunderingen

Uit Montpellier, in het zuiden van het land, komen meldingen van plunderingen. En in Nice, ook aan de Middellandse Zee, vindt er een confrontatie plaats tussen de politie en demonstranten die een groot vuur hebben aangestoken op een centrale as in de stad.

Net als tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag staan opnieuw 45.000 agenten paraat om in te grijpen. Vorige nacht werden in totaal 1311 mensen aangehouden, van wie 406 alleen in Parijs.

Eerder op zaterdag werd de 17-jarige Nahel begraven in het Franse Nanterre. De dood van de jongen is de aanleiding voor de onrust in Frankrijk. Nahel, van Algerijnse afkomst, werd dinsdag tijdens een verkeerscontrole door een agent neergeschoten.