Clicky


Brandstichting bij huis Franse burgemeester, echtgenote gewond

Brandstichting bij huis Franse burgemeester, echtgenote gewond
02-07-2023 10:13 | Buitenland | auteur ANP/AFP

L'HAY-LES-ROSES - De echtgenote van de burgemeester van de Franse plaats L'Hay-les-Roses, even ten zuiden van Parijs, is gewond geraakt toen ze met twee jonge kinderen op de vlucht sloeg voor betogers die brandstichtten bij hun huis. Burgemeester Vincent Jeanbrun schrijft op Twitter dat zijn familie ontkomen is aan een "moordpoging". Zijn vrouw liep waarschijnlijk een breuk op en moest naar het ziekenhuis en ook een van de twee kinderen liep volgens Le Monde lichte verwondingen op.

De burgemeester was zelf niet aanwezig op het moment van de aanval bij zijn huis. Jeanbrun schrijft dat de betogers het hek voor zijn huis ramden en doorbraken met een auto, die daarna in brand werd gestoken. De krant Le Figaro meldt dat Jeanbrun ten tijde van de aanval op het gemeentehuis was, dat was gebarricadeerd. Een groep mensen verzamelde zich echter bij zijn woning, die niet werd beveiligd. De vrouw van de burgemeester vluchtte met de kinderen en zou daarbij achtervolgd zijn. Ze raakte gewond toen ze over de muur naar het huis van de buren klom.

De prefect van de regio Val-de-Marne, waar L'Hay-les-Roses onder valt, liet in een statement weten de aanval sterk te veroordelen, en sprak steun uit "voor onze gekozen leiders die aan de frontlinie staan in het gevecht tegen geweld".

In Frankrijk heerst grote onrust sinds dinsdag een 17-jarige jongen werd doodgeschoten door een politieagent. Volgens de autoriteiten verliep de nacht van zaterdag op zondag rustiger dan die ervoor, toch werden er honderden mensen gearresteerd.