Clicky


Oma doodgeschoten Franse tiener roept na rellen op tot kalmte

Oma doodgeschoten Franse tiener roept na rellen op tot kalmte
02-07-2023 19:12 | Buitenland | auteur ANP/AFP

PARIJS - De grootmoeder van de 17-jarige Nahel, de tiener die dinsdag werd doodgeschoten bij een verkeerscontrole in de Parijse voorstad Nanterre, heeft opgeroepen tot kalmte. "Tegen de relschoppers zeg ik: stop", zei grootmoeder Nadia zondag op de Franse tv-zender BFMTV. "Ze moeten geen ruiten breken of scholen en bussen beschadigen. Want het zijn de moeders die de bus nemen."

De tiener van Algerijnse afkomst werd neergeschoten door een politieagent toen hij probeerde weg te rijden bij een verkeerscontrole. Dat leidde tot hevige onlusten in verschillende Franse steden, vooral 's nachts. De veelal jonge betogers beschuldigen de politie van racisme. De gemiddelde leeftijd van de vele honderden arrestanten is 17, zei minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin vrijdag.

Grootmoeder Nadia toonde wel begrip voor de woede van de betogers. "We willen dat deze jongeren met rust gelaten worden (door de politie)", zei ze. "Nahel is dood. Mijn dochter had maar één kind, nu heeft ze geen leven meer. Zo hebben ze ervoor gezorgd dat ik mijn dochter en mijn kleinzoon verloor."

Geschokt

Nadia zei "geschokt" te zijn door de geldinzamelingsactie die online is opgezet ten gunste van de 38-jarige politieagent die het fatale schot op haar kleinkind loste en die daar nu om vervolgd wordt door justitie. Met de inzamelingsactie is tot zondagmiddag al 545.000 euro opgehaald. "Hij had hem ook in een been of arm kunnen schieten. Deze man moet boeten, net als de mensen die nu de wet overtreden en politieagenten in elkaar slaan."

De Franse president Emmanuel Macron zou dit weekend een staatsbezoek brengen aan Duitsland, maar heeft dat vanwege de onrust in zijn land afgezegd. Net als op de twee voorgaande dagen zijn 45.000 politieagenten en gendarmes gemobiliseerd om in de nacht van zondag op maandag eventuele rellen te bedwingen, meldt minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin.