Clicky


Franse burgemeesters roepen op tot betoging tegen geweld

Franse burgemeesters roepen op tot betoging tegen geweld
03-07-2023 10:15 | Buitenland | auteur ANP

PARIJS - Franse burgemeesters hebben burgers opgeroepen maandag op het middaguur voor gemeentehuizen te demonstreren voor de terugkeer van "'de republikeinse orde" in het land. In de gemeentehuizen zullen om 12.00 uur de sirenes loeien. De oproep is een gevolg van de aanval op een woning van een burgemeester in een zuidelijke voorstad van Parijs, L'Haÿ-les-Rose. In de nacht van zaterdag op zondag probeerden de aanvallers onder meer de woning van de burgemeester, waar diens vrouw en twee kinderen lagen te slapen, in brand te steken. De burgemeester zat op dat moment vanwege de onlusten verschanst in het gemeentehuis.

Op de vlucht voor het vuur en de aanvallers werd de vrouw met vuurwerk beschoten. Ze heeft haar scheenbeen gebroken en een van de twee kinderen raakte ook gewond. De politie is een onderzoek begonnen naar poging tot moord. Volgens de burgemeester, Vincent Jeanbrun, wisten de aanvallers dat er mensen in huis waren.

De aanval heeft het land diep geschokt. De vereniging van burgemeesters heeft gemeld dat sinds de onlusten dinsdag begonnen 150 gemeentehuizen of panden van gemeenten zijn aangevallen, een primeur volgens de vereniging. In totaal zijn naar schatting duizend panden verwoest, 5000 voertuigen in brand gestoken en meer dan 3100 relschoppers opgepakt. De nacht van zondag op maandag was de eerste relatief kalme nacht sinds 28 juni. Er zijn in heel het land ruim 150 arrestaties verricht.

Dood 17-jarige jongen

Aanleiding voor de onlusten was afgelopen dinsdag de dood van een 17-jarige automobilist die bij een verkeerscontrole in de Parijse voorstad Nanterre dodelijk werd getroffen door een politiekogel. De agent wordt verdacht van doodslag. Een actie voor steun aan de agent heeft al 800.000 euro opgeleverd schrijven Franse media.

Het incident in Nanterre leidde tot protesten en vernielingen en er is op grote schaal geplunderd. Doelwit waren onder meer politiebureaus, gemeentehuizen, scholen en het openbaar vervoer. Honderden agenten zijn gewond geraakt. De Franse president Emmanuel Macron spreekt maandag met de burgemeesters van 220 zwaar getroffen gemeenten.