Clicky


Achterdocht in Kamer over uitleg Jorritsma en Ollongren

Achterdocht in Kamer over uitleg Jorritsma en Ollongren
03-07-2023 16:29 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - In de Tweede Kamer heerst scepsis en achterdocht over de verklaringen die Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren tijdens een hoorzitting geven over het begin van hun verkenning in maart 2021. Centraal staat een gesprek dat de twee voerden met toenmalig Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. De partijen willen weten of en hoe zij daarin over Pieter Omtzigt, destijds een zeer kritisch Kamerlid voor het CDA, hebben gesproken.

Nieuwsuur bracht dit nieuws onlangs en Arib heeft dit bevestigd in een brief aan de Tweede Kamer. "De brief van Arib is niet conform wat is besproken" zei Jorritsma. Volgens haar heeft ze "nadrukkelijk" niet over Omtzigt als persoon gesproken, maar sprak ze van "een risico van vertraging van het proces".

Onduidelijk was toen namelijk nog of Omtzigt meer stemmen zou krijgen dan CDA-leider Wopke Hoekstra. Had Omtzigt meer stemmen gehad, dan was de situatie complexer geworden en had de verkenning mogelijk meer tijd nodig, verweren de verkenners zich. Jorritsma weersprak beweringen dat ze in het gesprek heeft gezegd dat het "een probleem en een risico" kon zijn voor een te vormen kabinet als nummer twee op de lijst (Omtzigt) meer stemmen zou halen dan CDA-lijsttrekker Hoekstra.

Vraagtekens

Kamerleden zetten openlijk hun vraagtekens bij deze verklaring, vooral omdat die niet aan de orde kwam tijdens het inmiddels beruchte '1-aprildebat'. Toen is uitvoerig gesproken over de "functie elders" voor Omtzigt, wat ter sprake kwam tijdens een gesprek tussen de verkenners en VVD-leider Mark Rutte. De Kamerleden suggereren dat de verkenners toen opzettelijk niet hebben verteld dat ze het onderling hebben gehad over Omtzigt. Ook vragen enkelen zich openlijk af of er niet nog meer informatie achtergehouden wordt.

Het is niet gebruikelijk tijdens een verkenning te praten over Kamerleden. Verkenners krijgen de opdracht van de Tweede Kamer om gesprekken te voeren met fractievoorzitters over mogelijkheden voor een toekomstige coalitie. Sommige partijen verwijten de twee verkenners van VVD en D66 - de partijen die het grootst werden - vooringenomenheid en sturing omdat ze erop gericht waren om het CDA in een nieuwe coalitie te krijgen. Jorritsma zei tijdens het verhoor meermaals dat haar partij het CDA erbij wilde hebben. Rutte had dat zelf ook al aangegeven tijdens de verkiezingscampagne.

Arib komt als laatste aan het woord.