Clicky


Wagnerbaas Prigozjin laat na week radiostilte weer van zich horen

Wagnerbaas Prigozjin laat na week radiostilte weer van zich horen
03-07-2023 23:56 | Buitenland | auteur ANP

MINSK - Jevgeni Prigozjin heeft zijn radiostilte van een week verbroken. Op Telegram is een geluidsopname verschenen van de Wagnerbaas, waarin hij zijn aanhangers bedankt en nog eens vertelt over de opstand, schrijven onder meer Politico en The Kyiv Independent.

Het is het eerste teken van leven van Prigozjin sinds 26 juni, toen hij ook een audiobericht op Telegram plaatste. De Belarussische president Aleksandr Loekasjenko heeft gezegd dat Prigozjin is aangekomen in Minsk, maar hij is nog niet in het openbaar verschenen. Er zijn geen beelden van de Wagnerbaas sinds hij zaterdagavond 24 juni Rostov aan de Don verliet na het afblazen van de muiterij tegen de Russische legerleiding.

In de nieuwe spraakopname gaat Prigozjin net als een week eerder in op de opstand (of "mars voor rechtvaardigheid"), die zou zijn bedoeld om "te vechten tegen verraders" en om de Russische samenleving te mobiliseren. "En ik denk dat dat goed gelukt is." Ook zei hij dat de Russen in de nabije toekomst weer overwinningen aan het front kunnen verwachten. Het is niet duidelijk of hij bedoelt dat Wagner weer in Oekraïne zal vechten, zij aan zij met de Russische strijdkrachten.

Prigozjin zegt in de geluidsopname niets over zijn huidige verblijfplaats en het wordt ook niet meteen duidelijk wanneer het is opgenomen. De opname verscheen op het Telegramkanaal Grey Zone, gelieerd aan de Wagner Groep.