Clicky


NAVO-topman Jens Stoltenberg blijft jaar langer

NAVO-topman Jens Stoltenberg blijft jaar langer
04-07-2023 11:57 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - NAVO-chef Jens Stoltenberg blijft nog een jaar langer aan. De Noor zou in oktober na negen jaar afzwaaien, maar zijn mandaat wordt opnieuw verlengd, meldt de westerse militaire alliantie.

De 31 NAVO-landen hebben de afgelopen maanden tevergeefs geprobeerd het eens te worden over een opvolger voor de 64-jarige Stoltenberg. Die zou op de NAVO-top over een week in Litouwen worden aangewezen. Nu kiezen ze voor een extra jaar onder de leiding van de ervaren en degelijke Stoltenberg.

De NAVO-lidstaten hebben dinsdag officieel tot de verlenging besloten, al stond dat besluit al wel vast. Het wordt op de top in de Litouwse hoofdstad Vilnius bekrachtigd door de leiders.

De Noor zelf is "vereerd". Hij verwijst naar de 75e verjaardag die het bondgenootschap volgend jaar viert. Die hoogtijdag maakt hij nu mee als secretaris-generaal. Een passend afscheid voor de man die de alliantie door woelige tijden loodste, onderstreept menig NAVO-diplomaat.

De doorgewinterde secretaris-generaal staat garant voor rust en zekerheid in deze roerige tijden, zeggen Amerikaanse diplomaten. Hij houdt altijd de nul, beamen anderen met een voetbalbeeldspraak. Een foutloos optreden is belangrijker dan ooit, nu het Westen Oekraïne naar een overwinning op Rusland wil helpen maar tegelijkertijd buiten de oorlog wil blijven.

Stoltenberg hield tot dusver in het openbaar de boot af over zijn aanblijven, maar zei in mei wel dat zijn toekomst in handen van de lidstaten lag. Daarmee leek hij erop te duiden dat hij beschikbaar zou zijn als die een beroep op hem zouden doen.

Maar "ooit moeten we Jens Stoltenberg toch laten gaan", knipoogde defensieminister Kajsa Ollongren eerder. De secretaris-generaal gunt met zijn verlenging de NAVO-landen wat extra tijd om een opvolger te vinden. Sommige personen die als geschikt gelden zaten nu nog vast, zoals de voorzitter van de Europese Commissie of de Spaanse of Nederlandse premier.

Premier Mark Rutte noemde het aanblijven van Stoltenberg vrijdag al "goed nieuws. Ik vind het een ontzettend goede secretaris-generaal."

Ook Oekraïne is ingenomen met het bericht. "Uitmuntend nieuws", twitterde buitenlandminister Dmytro Koeleba. "Moeilijke tijden vragen krachtig leiderschap. Dat is precies wat Jens Stoltenberg heeft laten zien."

Stoltenberg heeft de NAVO "door de grootste uitdagingen voor de Europese veiligheid sinds de Tweede Wereldoorlog geloodst", zegt de Amerikaanse president Joe Biden. Hij prijst het "stabiele leiderschap, de ervaring en het beoordelingsvermogen" van de Noorse oud-premier.