Clicky


Poetin tegen Aziatische leiders: Russen verenigd na opstand

Poetin tegen Aziatische leiders: Russen verenigd na opstand
04-07-2023 12:41 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR/AFP

MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin heeft tijdens een virtuele top met Aziatische leiders gezegd dat het Russische volk verenigd is na de opstand van de Wagner Groep. Het is Poetins eerste deelname aan een internationale bijeenkomst sinds de muiterij van anderhalve week geleden.

"Het Russische volk is verenigd als nooit tevoren", aldus de Russische president tijdens de top van de Shanghai Samenwerkingsverband (SCO). Volgens Poetin heeft de politiek en de gemeenschap in Rusland "duidelijk zijn eenheid getoond" en ook laten zien een "verhoogd verantwoordelijkheidsgevoel" te hebben als het gaat om het lot van Rusland.

Ook sprak de president zijn steun uit aan SCO-landen die na de muiterij hun steun aan Moskou hadden uitgesproken. Onder meer China, India, Oezbekistan, Pakistan behoren tot de leden van het samenwerkingsorgaan. Poetin verklaarde verder dat Rusland zich verzet en zal blijven verzetten tegen "externe druk, sancties en provocaties".

Poetin kreeg eind vorige maand te maken met een opstand van de Wagner Groep, het huurlingenleger van zijn voormalige vertrouweling Jevgeni Prigozjin. De paramilitairen namen in korte tijd een Zuid-Russische stad in en trokken snel op richting Moskou. De opstand eindigde met een deal tussen Prigozjin en het Kremlin.