Clicky


China zegt bezoek EU-buitenlandchef Borrell af

China zegt bezoek EU-buitenlandchef Borrell af
04-07-2023 16:27 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - EU-buitenlandchef Josep Borrell is volgende week niet welkom in China. Hij zou het land bezoeken in een poging om meningsverschillen te overbruggen over bijvoorbeeld Oekraïne en de steeds hardere concurrentie met de opkomende grootmacht. Maar China heeft de afspraak afgezegd, zegt een woordvoerder van Borrell.

"We hebben helaas te horen gekregen van onze Chinese collega's dat de geplande data volgende week niet langer mogelijk zijn en we moeten nu alternatieven zoeken", laat de woordvoerder weten. Borrell zou maandag in Beijing onder meer de Chinese minister van Buitenlandse Zaken spreken.

Brussel en Beijing proberen elkaar al langer te spreken. Een eerder bezoek dit jaar van de hoogste diplomaat van de EU ging ook al niet door. Toen had hij een coronabesmetting opgelopen.

De EU is er veel aan gelegen om China zover te krijgen Rusland de wacht aan te zeggen. Beijing zegt te streven naar een vreedzame oplossing voor de oorlog in Oekraïne, maar kiest in de praktijk doorgaans partij voor Moskou.

Ook de spanning op de nauwe, lucratieve economische samenwerking tussen China en de EU loopt op. De EU ziet het assertievere China van nu steeds minder als partner en meer als concurrent of zelfs 'systeemrivaal'. Het land zou de dominantie van westerse democratieën willen breken en het centrum willen worden van een nieuwe wereldorde van autocratische landen.