Clicky


Frans spoorwegbedrijf beboet voor dood kat na landelijke ophef

Frans spoorwegbedrijf beboet voor dood kat na landelijke ophef
04-07-2023 16:48 | Buitenland | auteur ANP/AFP

PARIJS - De Franse nationale spoorwegmaatschappij SNCF is dinsdag door een rechtbank schuldig bevonden aan nalatigheid nadat een trein een kat had overreden op het Parijse station Montparnasse. Het incident leidde tot landelijke ophef in Frankrijk.

Onder anderen de Franse binnenlandminister Gérald Darmanin zei "bijzonder gechoqueerd" te zijn door het voorval. "Schamen jullie je niet?", vroeg de dierenrechtenorganisatie van voormalig actrice en model Brigitte Bardot aan SNCF in een verklaring.

Twee baasjes van de kat hadden treinpersoneel van een hogesnelheidstrein gewaarschuwd dat het beestje uit een reistas was ontsnapt en op het spoor liep voor de trein. Ze zouden het personeel zo’n twintig minuten hebben geprobeerd ervan te overtuigen om de kat te redden. De trein vertrok uiteindelijk ondanks dat de kat nog op het spoor was.

"We zagen dat hij in tweeën werd gesneden", zei de 15-jarige Melaina, een van de baasjes van de kat. "Het personeel zei tegen ons dat het niet hun probleem was en dat het maar een kat was", aldus Melaina tegen dierenrechtenorganisatie 30 Millions d'Amis.

30 Millions d'Amis spande een rechtszaak aan tegen SNCF voor ernstige mishandeling die leidde tot de dood van een dier. Daar kan een gevangenisstraf van vijf jaar en een geldboete van 75.000 euro op volgen.

Omdat de SNCF alleen schuldig werd bevonden aan nalatigheid moet de spoorwegmaatschappij een boete van 1000 euro betalen en aan beide baasjes een schadevergoeding van 1000 euro uitkeren. Eerder gaf de SNCF al een vrijkaartje naar Bordeaux, waar de baasjes met hun kat naartoe zouden gaan.