Clicky


Windstoten kunnen woensdag auto, trein en vliegtuig hinderen

Windstoten kunnen woensdag auto, trein en vliegtuig hinderen
05-07-2023 00:37 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het is "geen goed idee" om woensdag met een caravan of een lege aanhanger de weg op te gaan, aldus de ANWB. Voor het hele land geldt die dag code geel.

Vanaf de vroege ochtend zijn er langs de zuidwestkust zware windstoten, waarschuwt het KNMI. De wind trekt in de loop van de ochtend in noordelijke richting. Dat kan leiden tot plaatselijke windstoten tot 100 kilometer per uur. "Hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden", aldus de weerdienst. De windstoten houden naar verwachting aan tot in de middag.

De ANWB verwacht op voorhand niet dat de spits drukker wordt. "Woensdag is sowieso niet de drukste dag van de week, dinsdag en donderdag zijn drukker", volgens een woordvoerder. Bij regen zullen de dagelijkse files wel langer zijn. "Maar dat is altijd als het regent, dan rijdt men langzamer en verder uit elkaar."

Het vliegverkeer op Schiphol ondervindt wel hinder van het weer. Op de luchthaven kunnen tussen 09.00 en 11.00 uur geen vliegtuigen landen door het verwachte slechte weer. De luchthaven houdt rekening met annuleringen en vertragingen door de harde wind, regen en slecht zicht. Luchtvaartmaatschappij KLM moet daardoor 207 vluchten schrappen.

Ook op het spoor wordt rekening gehouden met overlast door de wind. Zo schroeft de NS in de ochtend het aantal intercity's tussen tussen Alkmaar en Zaandam terug van vier naar twee per uur. Reizigers wordt geadviseerd voor vertrek de reisplanner te raadplegen.

Mochten er door de wind problemen ontstaan op het spoor, dan heeft ProRail extra incidentenbestrijders klaarstaan en een speciale locomotief om stilgevallen treinen mee weg te slepen. "Zo hopen we mogelijke verstoringen als gevolg van het weer snel op te kunnen lossen", aldus de spoorbeheerder.

De wind heeft mogelijk ook gevolgen voor de praktijkexamens van het CBR. Het gaat dan vooral om examens voor bromfiets, motor en auto met aanhanger die vanwege de veiligheid mogelijk worden uitgesteld. "Een uitgesteld examen wordt met voorrang opnieuw ingeroosterd", aldus het CBR.