Clicky


Xi waarschuwde Poetin tegen het gebruik van kernwapens

Xi waarschuwde Poetin tegen het gebruik van kernwapens
05-07-2023 11:25 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

MOSKOU - De Chinese president Xi Jinping heeft zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin persoonlijk gewaarschuwd geen kernwapens te gebruiken in Oekraïne, zeggen Chinese ambtenaren tegen de Britse krant Financial Times. De ontmoeting in maart tussen de twee presidenten zou Poetin ervan hebben overtuigd van nucleaire dreigementen af te zien, aldus de ambtenaren.

China ziet er vooralsnog vanaf om de Russische oorlog in Oekraïne te fel te veroordelen, maar het dreigen met en het gebruik van kernwapens zou ook voor China nadelig zijn. Door een nucleaire escalatie in de oorlog in Oekraïne zou China zich tussen twee vuren bevinden. China is een belangrijke partner voor Rusland en veroordeelt het Westen voor het bewapenen van Oekraïne.

Aan de andere kant probeert het Oost-Aziatische land toenadering te zoeken tot Europese landen. Door publiek en achter gesloten deuren Rusland te waarschuwen tegen het gebruik van kernwapens, hoopt Beijing zichzelf in een goed daglicht te zetten voor Europese partners.

Onlangs zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky nog dat Rusland van plan was om de kerncentrale bij Zaporizja aan te vallen. Inlichtingen daarover zou Kyiv hebben gedeeld met westerse partners. Rusland houdt vol dat het alleen kernwapens gebruikt ter zelfverdediging. Wel plaatst Rusland kernwapens in het bevriende buurland Belarus, wat door Oekraïne als een nucleaire dreiging wordt gezien.