Clicky


Werknemers dc's Jumbo in actie voor minder werkdruk en betere arbeidsomstandigheden

Werknemers dc's Jumbo in actie voor minder werkdruk en betere arbeidsomstandigheden
05-07-2023 15:05 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - Werknemers bij distributiecentra van Jumbo in Raalte, Bleiswijk en Den Bosch zijn de werkdruk spuugzat. Er zijn te weinig mensen waardoor werknemers verplicht veel overuren moet draaien. Ook moet er vrijwel elk weekend op zaterdag worden gewerkt. De werknemers worden zonder overleg ingeroosterd. Ze willen dat dat anders gaat en dus bieden ze aan de directie van het distributiecentrum een petitie aan.

"Werknemers moeten tot middernacht overwerken als ze niet presteren", zegt FNV-bestuurder Margje van der Woude. "Er hangt een briefje bij de ingang dat werknemers waarschuwt. Als de norm niet wordt gehaald, dan moet iedereen overwerken."

Wettelijk gezien mag een onderneming geen norm opleggen aan werknemers. Jumbo zelf ontkent ook dat dit gebeurt. De online Jumbo-magazijnen vallen onder de supermarkt cao.

Petitie

Bij de drie online-distributiecentra van Jumbo werken ongeveer 2700 mensen waarvan het grootste deel arbeidsmigranten zijn. Jumbo stelt dat de meeste van hen tevreden zijn. Toch is een petitie voor betere werkomstandigheden met grote belangstelling getekend. Meer dan 600 mensen hebben hun handtekening gezet, dat is bijna een kwart van de werknemers. Voor de overhandiging van de petitie aan de directie zijn ook vier grote uitzendbureaus uitgenodigd waar Jumbo mee werkt.

"Jumbo pretendeert nog altijd een familiebedrijf te zijn", zegt Van der Woude. "Maar voor de eigen werknemers voelt het op dit moment verre van dat. Ze voelen zich in de steek gelaten."

Actiebereidheid

Door eerdere stakingen bij Albert Heijn-magazijnen zijn de werknemers actiebereid. De hoop en de eis is dat de directie iets aan de werkdruk gaat doen. Als dat niet het geval is, zullen er ongetwijfeld verdere acties volgen. "Distributiecentra zijn erg onzichtbaar voor ons en moeilijk te controleren", zegt Van der Woude. "Mensen pikken het niet langer meer. Als het nodig is sluit ik niet uit dat er gestaakt gaat worden."

Niet akkoord met eindbod

Vorige week heeft een meerderheid van de FNV-leden het eindbod van werkgeversorganisaties afgewezen. De leden deden dat met name omdat er onvoldoende wordt gedaan aan het verlagen van de werkdruk. Vakbond CNV is wel akkoord gegaan met het eindbod.