Clicky


President Loekasjenko: Wagnerbaas Prigozjin niet in Belarus maar in Rusland

President Loekasjenko: Wagnerbaas Prigozjin niet in Belarus maar in Rusland
06-07-2023 10:34 | Buitenland | auteur ANP/RTR

MINSK - Jevgeni Prigozjin is niet in Belarus, heeft de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko donderdag bekendgemaakt. Hij zou terug zijn in Rusland. Eind juni maakte Loekasjenko bekend dat de baas van het huurlingenleger Wagner Groep in zijn land was aangekomen.

"Wat Prigozjin betreft, hij is in Sint-Petersburg. Hij is niet op het territorium van Belarus", aldus Loekasjenko tegen verslaggevers. Ook zei hij dat Prigozjin "absoluut vrij" is. Het nieuws is vooralsnog niet door Prigozjin of Rusland bevestigd. De Wagnerbaas heeft zich de afgelopen weken niet laten zien. Wel deelde hij twee geluidsopnames na de kortstondige opstand van de Wagner Groep.

Prigozjins huurlingen namen eind juni een Russische stad in en trokken vervolgens richting Moskou, maar aan de opstand kwam snel een einde met een deal die werd gesloten met behulp van Loekasjenko. Prigozjin mocht volgens de afspraken uitwijken naar Belarus en zijn huurlingen zouden de keuze krijgen tussen meegaan of opgenomen worden in het Russische leger.

Loekasjenko meldt dat de kwestie rond het verplaatsen van de Wagnertroepen nog niet is opgelost, bericht het Russische staatspersbureau TASS. De huurlingen mogen zich volgens Loekasjenko nog steeds in Belarus vestigen. NAVO-buurlanden van Belarus hadden daar eerder hun zorgen over geuit. Zo hoopt Polen dat de NAVO haar aanwezigheid aan de oostflank versterkt.

Loekasjenko is naar eigen zeggen van plan om het tijdens een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin over Prigozjin te hebben. Prigozjin is een voormalige bondgenoot van Poetin en bevestigde vorig jaar, na de Russische inval in Oekraïne, voor het eerst achter de Wagner Groep te zitten. Zijn relatie met Moskou kwam door de oorlog in Oekraïne onder druk te staan. Prigozjin leverde regelmatig publiekelijk kritiek op de volgens hem incapabele defensietop, die de Wagnertroepen in Oekraïne niet goed zou hebben bevoorraad.