Clicky


Zomerstorm Poly veroorzaakt 50 tot 100 miljoen euro schade

Zomerstorm Poly veroorzaakt 50 tot 100 miljoen euro schade
06-07-2023 12:19 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - De zomerstorm Poly heeft naar schatting voor 50 tot 100 miljoen euro aan schade veroorzaakt, meldt het Verbond van Verzekeraars. Dit blijkt uit een eerste inventarisatie van de organisatie. Het gaat om verzekerde schade die is veroorzaakt aan woningen, auto's en bedrijfsgebouwen.

"Poly heeft heftig huisgehouden en de impact is groot", aldus algemeen directeur Richard Weurding. "Onze modellen geven nu een bedrag aan op basis van historische data. Dit is een eerste schatting, deze kan nog oplopen. Naast veel schade en overlast is er ook iemand overleden door een boom die op haar auto viel. Een aantal mensen raakte zwaargewond. Dat is verschrikkelijk."

Poly is als zware zomerstorm uitzonderlijk, aldus het verbond. De zwaarst gemeten windstoot, van 146 kilometer per uur, is de sterkste ooit tijdens een zware storm in de zomer. Weurding: "Zomerstormen komen niet zo vaak voor, in tegenstelling tot stormen in de herfst en winter. Zomerstormen zorgen voor grote verschillen op relatief korte afstanden en leveren vaak meer problemen op. Bomen staan bijvoorbeeld in de zomer vol in blad en vangen dus veel wind. Daarom zie je relatief veel omgevallen bomen door de storm met overlast en schade tot gevolg."

Eerder meldden verzekeraars Nationale-Nederlanden en Interpolis al vele honderden schademeldingen te hebben ontvangen. Veel meldingen kwamen uit Noord-Holland, Flevoland en Friesland. De verwachting is dat het aantal de komende tijd oploopt.

Hoe groot de schade exact zal zijn, weet het Verbond van Verzekeraars niet. Dit hangt af van de ingediende schadeclaims bij verzekeraars. De gemaakte schatting is een zogenoemde "modelschatting".

De storm leidde tot veel omgewaaide bomen, hekken en steigers. Er werd woensdag al melding gedaan van onder meer vochtschade door regen, losgewaaide zinken dakgoten, afgewaaide zonnepanelen en omgewaaide bomen op huizen. Het extreme weer zorgde ook voor verstoringen bij het treinverkeer en vertragingen op snelwegen.

Volgens het Verbond van Verzekeraars zorgt extreem weer voor steeds hogere kosten voor de samenleving. Door het veranderende klimaat verwachten verzekeraars dat de schade door weersextremen steeds groter wordt. Vorig jaar bereikte de totale verzekerde schade door extreem weer een nieuwe recordhoogte; 886 miljoen euro, met name als gevolg van stormen in februari.