Clicky


Krant: VS gaan omstreden clustermunitie leveren aan Oekraïne

Krant: VS gaan omstreden clustermunitie leveren aan Oekraïne
06-07-2023 15:03 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

WASHINGTON - Volgens de Amerikaanse krant The New York Times staat Washington op het punt om de levering van clustermunitie aan Oekraïne aan te kondigen. Clustermunitie, die bij gebruik versplintert tot tientallen of honderden kleinere kogels of bommetjes, is erg omstreden.

Eerder was al duidelijk geworden dat de VS in clustermunitie een geschikt wapen zien voor Oekraïne om door de Russische verdedigingslinies te breken. Ook Kyiv zelf is vragende partij voor dit type munitie en had Amerikaanse congresleden benaderd om druk te zetten op president Joe Biden.

120 landen, waaronder Nederland, hebben een verdrag getekend waarin ze beloven geen gebruik te maken van clustermunitie. Door de versplintering van kogels en bommen zou de kans te groot zijn dat die uiteindelijk ook burgers raken. De VS sloten zich niet bij dat verdrag aan. Rusland en Oekraïne evenmin.

Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch hebben zowel de Oekraïense als de Russische troepen al gebruikgemaakt van clustermunitie gedurende het conflict.