Clicky


Kabinet praat vrijdag verder over asiel, crisis nog niet afgewend

Kabinet praat vrijdag verder over asiel, crisis nog niet afgewend
07-07-2023 10:02 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Het kabinet heeft na urenlang overleg in crisissfeer nog geen akkoord bereikt over de aanpak van migratie. D66-leider Sigrid Kaag sprak na afloop van "goede gesprekken", die evenwel nog niet tot een doorbraak hebben geleid.

De coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie praten vrijdag verder na de wekelijkse ministerraad. Dan moet de knoop worden doorgehakt, zo wil in ieder geval de VVD van premier Mark Rutte. Hij zette tijdens een eerder overleg op woensdagavond de onderhandelingen op scherp, door te eisen dat er een quotum komt op het aantal gezinsleden dat oorlogsvluchtelingen naar Nederland mogen halen.

Vicepremier Carola Schouten van de ChristenUnie sprak ook van inhoudelijke gesprekken, maar wilde niet zeggen of ze positiever was gestemd dan woensdagavond. "We zijn nog in gesprek, maar ik kan niet zeggen dat het makkelijk is."

Ook CDA-leider Wopke Hoekstra wilde na afloop weinig zeggen over het gesprek. Het is volgens hem niet verstandig om "steeds de tussenstand te geven". Wel liet hij doorschemeren dat er enige voortgang is geboekt. "Wij zien reden om het gesprek morgen te hernemen."

CDA-woonminister Hugo de Jonge is na het nachtelijk overleg hoopvoller gestemd dan ervoor. "Ik heb het idee dat we stappen hebben gezet." Hij heeft dan ook naar eigen zeggen "echt het gevoel dat het zou moeten kunnen lukken om eruit te komen." Maar daarvoor moet vrijdag na de ministerraad nog wel het nodige gebeuren. "Klaar zijn we zeker nog niet."

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zei dat hij "nu nog wat op papier gaat zetten". Dat de gesprekken nog doorgaan betekent volgens hem "dat we er nu niet mee stoppen", zei de VVD-bewindsman na het ruim vijf uur durende overleg.