Clicky


26 aangiften tegen verdachte afpersen meisjes met naaktbeelden

26 aangiften tegen verdachte afpersen meisjes met naaktbeelden
07-07-2023 14:31 | Misdaad | auteur ANP

BREDA - 26 meisjes en vrouwen hebben aangifte wegens sextortion gedaan tegen de 24-jarige Gianni de W. uit Etten-Leur. Hij wordt ervan verdacht in totaal 171 slachtoffers te hebben verleid tot het sturen van naaktfoto’s, om ze vervolgens daarmee af te persen.

Van 40 meerderjarige en 93 minderjarige slachtoffers is de identiteit inmiddels achterhaald, maakte de officier van justitie vrijdag bekend in de rechtbank in Breda. 16 minderjarige slachtoffers moeten nog worden benaderd en geïnformeerd door de politie. Enkelen daarvan komen uit België. Van 38 slachtoffers heeft de politie niet kunnen ontdekken wie het waren.

De W. zou momenteel meewerken aan het verhoor, maar hij was vrijdag niet aanwezig in de rechtbank. Meerdere slachtoffers waren er wel. De rechtbank wil graag dat verdachte de volgende keer wel komt. Desnoods kunnen ze hem dwingen.

In januari werd bekend dat de politie in zijn computer 150 mappen met verschillende meisjesnamen had gevonden. In sommige daarvan stonden soms duizenden afbeeldingen van een slachtoffer. De focus van de zedenrecherche lag de afgelopen maanden op het beoordelen van het beeldmateriaal en het onderzoeken van de identiteit van de meisjes.

Via sociale media kwam de man uit Etten-Leur met zijn slachtoffers in contact. Onder nepnamen als Bryan.snapx, Bryansnelgeld zou hij de meisjes geld aangeboden hebben voor het sturen van een naaktfoto. Daarna zou hij hebben gedreigd deze online te zetten als ze niet nóg meer beelden zouden sturen. Deze praktijk staat bekend als sextortion.

"De impact van de sextortion op de slachtoffers is enorm. Sommige meiden werden er geestelijk heel fors door beschadigd", concludeerde de officier eerder op basis van de aangiftes. Volgens het Openbaar Ministerie verleidde De W. met nepnamen ook negen goede vriendinnen tot het sturen van naaktfoto’s. Daarnaast zou de verdachte een van zijn slachtoffers ook hebben gevraagd om seks te hebben met haar vriend en dat voor hem te filmen.

Op de computer van de man is tevens een grote hoeveelheid kinderpornografisch materiaal gevonden.

De W. zit sinds 11 oktober vast. De volgende voorbereidende zitting staat gepland op 3 oktober. De inhoudelijke behandeling is mogelijk in februari of maart volgend jaar.