Clicky


Polen stuurt duizend soldaten naar grensgebied met Belarus

Polen stuurt duizend soldaten naar grensgebied met Belarus
09-07-2023 00:21 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR/DPA

WARSCHAU - Polen is begonnen met de verplaatsing van meer dan duizend militairen en tweehonderd militaire voertuigen naar het oosten van het land, nabij de grens met buurland Belarus. Dat heeft de minister van Defensie, Mariusz Blaszczak, bekendgemaakt.

"Hiermee tonen we onze bereidheid om te reageren als we destabilisatie in de buurt van onze grens waarnemen", aldus Blaszczak. Een week geleden kondigde Warschau al aan dat het vijfhonderd agenten naar de grens met Belarus zou sturen om die beter te kunnen bewaken.

Polen maakt zich zorgen over de mogelijke aanwezigheid van huurlingen van de Wagner Groep nabij zijn grens. Al blijft het onduidelijk of die daadwerkelijk naar Belarus zullen afreizen, nu huurlingenleider Jevgeni Prigozjin zelf niet meer in dat land zou zijn. De verplaatsing van nucleaire wapens naar Belarus, waar Rusland in juni mee begon, baart Polen ook zorgen.

Migratiecrisis

In de afgelopen weken probeerden bovendien weer meer migranten vanuit Belarus de grens met Polen over te steken. Volgens de grenspolitie hebben op vrijdag alleen tweehonderd mensen geprobeerd de oversteek te maken. Het ging onder meer om Marokkanen, Indiërs en Ethiopiërs.

Polen beschuldigt het buurland er al sinds 2021 van een migratiecrisis te creëren door vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika in te vliegen en hen vervolgens richting Polen en de EU te sturen.