Clicky


Wopke Hoekstra niet meer beschikbaar als lijsttrekker CDA

Wopke Hoekstra niet meer beschikbaar als lijsttrekker CDA
10-07-2023 09:20 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Wopke Hoekstra stelt zich niet beschikbaar voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Dat laat hij in een interview met De Telegraaf weten. Hij zegt het besluit al wat langer geleden te hebben genomen en vindt het niet voor de hand liggen dat zijn naam op de kieslijst voor de Tweede Kamer komt te staan.

"Dat gaat eigenlijk terug naar het gesprek dat ik drie jaar geleden met u had, toen ik zei dat ik me meer een bestuurder dan een beroepspoliticus voel. Ik zei toen ’nee’ tegen het lijsttrekkerschap, maar er is later een klemmend beroep op me gedaan om het alsnog te doen. Ik heb altijd een enorm commitment gevoeld om de publieke zaak te dienen en heb het daarom toen toch geaccepteerd. Maar in de kern ben ik niet veranderd", zegt hij tegen de krant.

Hoekstra laat weten dat de kritiek die hij binnen de partij kreeg geen rol heeft gespeeld bij zijn besluit. "Geen sprake van. Je krijgt altijd kritiek als partijleider. En eerlijk is eerlijk, in een aantal gevallen was die ook terecht. Tegelijkertijd moet je je daar ook niet gek door laten maken. Het klemmende beroep om lijsttrekker te worden ligt er nu niet. Er zijn allerlei jonge talenten die het ook kunnen. Het is ook niet dat de partij nu leiderloos is, zoals een paar jaar geleden. Maar je moet ook je eigen afweging maken, ook met mijn vrouw Liselot."

Hij zegt over zijn toekomst na te denken en zijn demissionaire ministerschap af te willen maken. Over wat er daarna komt, wil hij zich niet uitlaten. "Dat is niet voor nu."