Clicky


Ook Animal Rights doet aangifte om doodgeschoten wolf

Ook Animal Rights doet aangifte om doodgeschoten wolf
10-07-2023 10:21 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Na de Faunabescherming doet ook Animal Rights aangifte tegen burgemeester Rikus Jager van Westerveld en de schapenboer die daar zondag gewond raakte door een wolf. Volgens de dierenrechtenorganisatie had de wolf na het incident niet doodgeschoten mogen worden.

Animal Rights overweegt nog om ook aangifte te doen tegen de locoburgemeester die zondag betrokken was bij het besluit de wolf dood te schieten en tegen de persoon die het schot heeft gelost. Ook kijkt de organisatie of ze een handhavingsverzoek kan indienen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en waarschijnlijk ook de provincie Drenthe. Volgens Animal Rights is door het doodschieten van de wolf de Habitatrichtlijn overtreden, waarin wolven worden aangemerkt als beschermde soort.

Dierenrechtenorganisatie Bite Back sluit zich bij de aangifte van Animal Rights aan, zegt een woordvoerder van die laatste.

Een woordvoerster van de gemeente Westerveld laat in een reactie weten de aangiften af te wachten en wil nog niet reageren. "We willen eerst kennis nemen van de inhoud van de aangiften en zullen ze dan intern bespreken en kijken dan wat we ermee doen."

Zondagochtend raakte een hobbyboer uit het Drentse dorp Wapse gewond toen hij een wolf van zijn terrein probeerde te verjagen. Het dier had enkele van zijn schapen doodgebeten en was nog steeds binnen de afrastering rond het terrein. De locoburgemeester van Westerveld gaf ongeveer een uur na het incident opdracht om de wolf dood te schieten, na overleg met burgemeester Jager en de politie.

Jager zei zondag dat het gemeentebestuur heel snel moest handelen omdat de veiligheid van mensen in het geding was en er sprake was van acuut gevaar. Animal Rights stelt dat het gevaar al was geweken. Ook vindt de organisatie het kwalijk dat het hek rond het terrein niet is opengezet, zodat de wolf kon ontsnappen. Volgens de burgemeester was dat te risicovol en zou de wolf dan ook andere mensen hebben aangevallen.

Zondagavond liet ook de Faunabescherming al weten aangifte te doen tegen de schapenboer en burgemeester Jager. Volgens de Faunabescherming was geen sprake "van een aanval van een wolf op een mens, maar van een mens op een wolf".