Clicky


Kremlin: Poetin en Prigozjin hadden dagen na muiterij ontmoeting

Kremlin: Poetin en Prigozjin hadden dagen na muiterij ontmoeting
10-07-2023 13:43 | Buitenland | auteur ANP/RTR

MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin heeft op 29 juni een ontmoeting gehad met Jevgeni Prigozjin, de baas van de Wagner Groep. Dat meldt het Kremlin maandag. Dat was vijf dagen na de muiterij van het huurlingenleger.

Volgens woordvoerder Dmitri Peskov waren er 35 mensen aanwezig bij de ontmoeting, waaronder een aantal commandanten van Wagner. Zonder al te veel inhoudelijke details bekend te maken zei hij dat Poetin heeft geluisterd naar wat de commandanten te zeggen hadden over de muiterij en dat Poetin verdere opties voor werk en strijd heeft aangeboden. De commandanten zouden Poetin verteld hebben dat ze voor hem zouden blijven vechten.

De kortstondige muiterij van de Wagner Groep leek de positie van Poetin in gevaar te brengen, maar de opstand werd in de kiem gesmoord door een deal met de Belarussische leider Aleksandr Loekasjenko. Het was volgens de overeenkomst de bedoeling dat Prigozjin naar Belarus zou verhuizen, maar vorige week zei Loekasjenko dat de Wagnerleider weer terug in Rusland was. Ook lijkt het erop dat zijn huurlingen niet naar Belarus zijn gegaan.

Prigozjin zei eerder dat de muiterij niet bedoeld was om de regering omver te werpen, maar om de leger- en defensieleiding "voor het gerecht te brengen" voor wat hij blunders en onprofessionele acties in Oekraïne noemde.

Prigozjins huurlingen kwamen 23 en 24 juni opstand. Ze namen de stad Rostov aan de Don in en trokken vervolgens richting Moskou. Ze waren de hoofdstad tot 200 kilometer genaderd op het moment dat het conflict de-escaleerde.