Clicky


D66: vaart houden op klimaat, stikstof, woningen en armoede

D66: vaart houden op klimaat, stikstof, woningen en armoede
10-07-2023 15:40 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - D66 wil dat, ondanks de demissionaire staat van het kabinet, nog deze zomer stappen worden gezet met de aanpak van klimaatverandering, stikstof, de woningnood en de toenemende armoede. "Wij mogen de mensen die naar politiek Den Haag kijken voor oplossingen, niet laten stikken", zegt fractievoorzitter Jan Paternotte.

Demissionair premier Mark Rutte heeft gezegd dat het kabinet doorgaat met steun aan Oekraïne en met de afhandeling van zowel het toeslagenschandaal als de aardbevingsproblematiek in Groningen. Maar op veel andere onderwerpen zal het terughoudend moeten zijn met nieuw beleid, totdat er verkiezingen zijn geweest en een nieuw kabinet is aangetreden.

Paternotte vindt dat de vraagstukken die om een snelle oplossing vragen "zoveel breder" zijn dan de drie die Rutte noemt. "We kunnen het ons niet veroorloven op dit kritieke moment onze taak als politiek te verwaarlozen. De samenleving schreeuwt om actie."

Opnieuw legt Paternotte de schuld voor de val van het kabinet vooral bij de VVD. Die partij overvroeg haar coalitiepartners, vooral de ChristenUnie, terwijl er volgens de D66'er al een heel stevig pakket "dat wij ook niet verzonnen hadden" op tafel lag. "Voor de volle 100 procent je zin krijgen, dat is niet zoals het werkt in Nederland."