Clicky


Macron belooft Oekraïne langeafstandsraketten, Moskou boos

Macron belooft Oekraïne langeafstandsraketten, Moskou boos
11-07-2023 12:20 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

VILNIUS - [update 12:40 uur] Frankrijk gaat Oekraïne voorzien van langeafstandsraketten. De Franse president Emmanuel Macron zei op de NAVO-top in Vilnius dat zijn land SCALP-raketten gaat leveren. Rusland noemde dat een fout die gevolgen zal hebben voor Oekraïne.

Macron volgt met de nieuwe wapensteun het voorbeeld van Londen. Het Verenigd Koninkrijk noemt de raket Storm Shadow en liet in mei al weten dat die wordt geleverd aan Oekraïne. De Britten hadden daarmee een voortrekkersrol, omdat andere westerse landen toen nog huiverig waren om de Oekraïners te voorzien van langeafstandswapens.

Oekraïne kan met de raket doelen bestoken op een afstand van 250 kilometer. Macron heeft nog niet gezegd hoeveel van de projectielen hij gaat leveren aan de Oekraïners. Frankrijk heeft volgens onafhankelijke waarnemers vermoedelijk minder dan vierhonderd van de raketten op voorraad.

De Franse president zegt de Oekraïners in staat te willen stellen om hun eigen grondgebied te verdedigen. Het Kremlin reageerde negatief en waarschuwde voor de consequenties. "Wij zien dit als een vergissing die gevolgen zal hebben voor de Oekraïners", zei een Russische regeringswoordvoerder. "Dit zal ons vanzelfsprekend dwingen om tegenmaatregelen te nemen."