Clicky


Justitieminister Yesilgöz wil Rutte opvolgen

Justitieminister Yesilgöz wil Rutte opvolgen
12-07-2023 10:06 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Justitieminister Dilan Yesilgöz wil Mark Rutte opvolgen en de nieuwe leider worden van de VVD. Ze heeft zich kandidaat gesteld als lijsttrekker, laat de partij weten na een bericht van De Telegraaf. Volgens de krant schuift het partijbestuur haar naar voren als voorkeurskandidaat voor het lijsttrekkerschap, maar de VVD geeft aan dat de voorkeurskandidaat pas later deze week wordt gekozen.

Yesilgöz zegt klaar te staan om Nederland sterker en weerbaarder te maken. "Veiliger, welvarender en klaar voor de toekomst. Met oog en oor voor de belangen van de mensen voor wie wij het doen, de inwoners van Nederland."

De justitieminister, die in 2021 al even staatssecretaris voor Klimaat en Energie was in het al demissionaire kabinet-Rutte III, denkt klaar te zijn voor het premierschap. "Ik neem inmiddels een berg ervaring mee, inclusief het mij snel eigen kunnen maken van inhoud en informatie. Dat geeft een stevige basis om op verder te werken", zegt ze in De Telegraaf.

Hardere aanpak van misdaad

Dilan Yesilgöz-Zegerius is geboren op 18 juni 1977 in de Turkse hoofdstad Ankara en is van Koerdische afkomst. Op 8-jarige leeftijd kwam ze naar Nederland. Ze studeerde sociaal-culturele wetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, de stad waar ze nog steeds woont en regelmatig wedstrijden van Ajax bezoekt.

Hoewel zij eerder rondneusde bij GroenLinks, SP en PvdA, wordt Yesilgöz meer dan scheidend partijleider Mark Rutte gerekend tot de rechterflank van de VVD. Ook als Kamerlid stond zij al voor een harde aanpak van de misdaad, en schuwde zij daarbij de controverse niet. Zo zei ze het acceptabel te vinden als Nederlandse IS-strijders in Irak de doodstraf zouden krijgen.

Kanshebbers weggevallen

De sinds dit weekend demissionaire bewindsvrouw zei dinsdag nog niet te weten of ze een gooi gaat doen naar het VVD-partijleiderschap. "Daar ben ik zelf nog over aan het nadenken. Op dit moment ga ik daar helemaal niet zoveel over zeggen", zei Yesilgöz glimlachend tegen de NOS.

Veel andere VVD'ers die als kanshebber werden gezien, zijn al weggevallen. Zo liet Tweede Kamerfractievoorzitter Sophie Hermans dinsdagavond weten geen lijsttrekker te willen worden. Edith Schippers liet maandag al weten niet beschikbaar te zijn en ook Klaas Dijkhoff en Jeanine Hennis hebben geen belangstelling. Naast Yesilgöz heeft alleen oud-Kamerlid André Bosman zich gemeld. Maar zijn kansen worden niet groot geacht.

Rutte kondigde maandag aan na dertien jaar premierschap niet beschikbaar te zijn voor een volgende termijn.