Clicky


Nieuwe leider van het CDA blijft in de Tweede Kamer

Nieuwe leider van het CDA blijft in de Tweede Kamer
12-07-2023 13:53 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - De nieuwe leider van het CDA moet in de Tweede Kamer gaan zitten, heeft de partij besloten. Ook worden er geen interne verkiezingen gehouden om de opvolger van Wopke Hoekstra te kiezen.

Dat is afgesproken tijdens een vergadering van de verenigingsraad dinsdagavond, meldt de partij. Het bestuur gaat één kandidaat voordragen voor het leiderschap die op 14 augustus wordt gepresenteerd. Daarna kunnen zich nog tien dagen tegenkandidaten melden.

In de profielschets van de lijsttrekker staat dat die "de beoogd fractievoorzitter van de Tweede Kamerfractie" is. Alleen als de partij de grootste wordt en de premier mag leveren, kan volgens de partijwoordvoerder van deze regel worden afgeweken. Dat lijkt gezien de peilingen niet heel waarschijnlijk.

Ellende

De verkiezingen voor een nieuwe leider leverde het CDA in 2020 veel ellende op. Op technisch vlak zorgde de stembusgang voor de nodige problemen. Pieter Omtzigt verloor de verkiezingen nipt van Hugo de Jonge. Die laatste gooide na een paar maanden de handdoek in de ring, waarna niet Omtzigt maar Hoekstra hem opvolgde.

Hoekstra had eerder aangegeven geen lijsttrekker te willen worden. Hij voelde zich naar eigen zeggen meer bestuurder dan politicus. Hij ging toch voor het lijsttrekkerschap nadat de partij een "klemmend beroep" op hem had gedaan en het land "in een fase (verkeert) waarin je geen nee kan zeggen", zei hij.

Het CDA verloor vier zetels bij de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer en kwam uit op vijftien. Door het vertrek van Omtzigt zijn er veertien over. In de peilingen staat de partij al langer op stevig verlies. Fractievoorzitter Pieter Heerma en Tweede Kamerlid René Peters hebben al aangegeven niet opnieuw kandidaat te zijn voor de Tweede Kamer.