Clicky


Zelensky toch tevreden over NAVO-top, maar 'had beter gekund'

Zelensky toch tevreden over NAVO-top, maar 'had beter gekund'
12-07-2023 14:21 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

VILNIUS - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is toch tevreden met de uitkomst van de NAVO-top. Hij toonde zich dinsdag nog zwaar teleurgesteld dat Oekraïne nog geen uitnodiging krijgt om lid te worden. Maar vooral de militaire steun en veiligheidsgaranties die hij heeft kunnen incasseren maken de top volgens Zelensky toch geslaagd.

Zelensky brieste dinsdag dat het uitblijven van een uitnodiging met een concrete termijn om die te verzilveren "absurd" en "zwak" was. Maar hij is bijgedraaid. "We kunnen stellen dat de resultaten van de top goed zijn", zei hij op de tweede en laatste dag van de topconferentie in Litouwen. Al was een uitnodiging volgens hem "optimaal" geweest.

Hij wees vooral op de veiligheidsgaranties die een aantal belangrijke bondgenoten Oekraïne willen bieden. Die moeten ervoor zorgen dat het land zich kan verdedigen zolang het nog geen lid is van de westerse militaire alliantie en op haar bescherming kan rekenen.

"Veiligheidsgaranties zijn zo belangrijk voor onze bevolking. Niet in plaats van de NAVO, maar op onze weg naar toetreding" tot het bondgenootschap, zei Zelensky. Dit zal "zeker een heel belangrijk succes worden", meent hij.