Clicky


Broekman Logistics tevreden over prestaties en resultaten in 2022

Broekman Logistics tevreden over prestaties en resultaten in 2022
13-07-2023 09:59 | Bedrijfsresultaten | auteur Redactie

ROTTERDAM - Broekman Logistics, leverancier van wereldwijde supply chain-oplossingen, had een solide 2022. Het bedrijf heeft zowel de operationele prestaties als de financiële resultaten aanzienlijk verbeterd. In totaal werd een nettoresultaat van 7,5 miljoen euro behaald op een netto omzet van 290 miljoen euro, een stap omhoog ten opzichte van de -7,6 miljoen euro van 2021. Bovendien lieten alle bedrijfsdivisies aan het eind van het jaar een positieve EBITDA-run-rate zien. Het resultaat van de operationele activiteiten (EBITDA) groeide van EUR 1,8 miljoen in 2021 naar EUR 6,1 miljoen in 2022, terwijl de schuldpositie aanzienlijk verbeterde mede door de verkoop van niet-strategische activa. Het bedrijf kijkt met vertrouwen uit naar 2023.

Groei in international freight forwarding and shipping

De divisie Forwarding and Shipping presteerde consistent goed ondanks een turbulente wereldmarkt. Met een vergelijkbare omzet als in 2021 werd een betere marge behaald. De zeer succesvolle en continu groeiende expeditie activiteiten in India en Polen droegen in belangrijke mate bij aan het resultaat. Dalende wereldwijde handelsvolumes en containervrachttarieven zullen de resultaten in deze divisie in 2023 waarschijnlijk beïnvloeden.

Warehousing op het juiste spoor

In de divisie Warehousing en Distributie waren de effecten van de ingezette turnaround duidelijk zichtbaar. Ondanks de verkoop van de VLS-activiteiten in Antwerpen steeg de omzet vorig jaar tot EUR 77,4 miljoen. De activiteiten in Rotterdam zijn geconcentreerd op de Maasvlakte, voor klanten in het chemische segment. Door het binnenhalen van grote nieuwe klanten met langetermijncontracten steeg de bezetting van de magazijnen aanzienlijk en is een positieve resultaatbijdrage voor de komende jaren geborgd. In Weert is Broekman Logistics gestart met eindassemblage en productiewerkzaamheden voor de machinemarkt op de ultramoderne locatie van 60.000 m2, die in maart van dit jaar officieel is geopend.

Breakbulk Terminals blijven stabiel

De unieke multipurpose terminals in Rotterdam realiseerden opnieuw groei in omzet en resultaat. De divisie bedient voornamelijk een aantal lange termijn klanten in de industriële en duurzame energiesector. Er werd een resultaatverbetering van tien procent gerealiseerd. Bovendien werden belangrijke prestaties op het gebied van duurzaamheid gerealiseerd, met investeringen in elektrificatie van de havenkranen en de installatie van zonnepanelen op het dak van de all-weather terminal; dit zijn belangrijke stappen op weg naar een CO2neutrale bedrijfsvoering, wat ons doel is om binnen tien jaar aan te kunnen bieden.

De ommekeer loont

"We hebben het turnaround plan, dat we in 2021 zijn gestart zijn, uitgevoerd zoals we hadden voorgenomen. Ik ben er trots op dat dit duidelijk zichtbaar is in de resultaten van 2022", zegt Rik Pek, CEO van Broekman Logistics. "Terwijl we de focus houden op wat we al 60 jaar doen; persoonlijke aandacht voor onze klanten en operational excellence in alles wat we doen."

"De aanzienlijke verbetering van onze balansverhoudingen maakt ons sterk en brengt ons in een uitstekende positie in onze chemische, machine- en industriële markten om de bestaande uitdagingen in de macro-economische ontwikkelingen aan te gaan", aldus Nicolas Parey, CFO van Broekman Logistics. "Bovenal zijn we zeer tevreden dat we een serieuze verbetering van de operationele prestaties van het bedrijf hebben gerealiseerd, die zich voortzet in 2023."