Clicky


Lavrov: levering F16's aan Oekraïne is nucleaire dreiging

Lavrov: levering F16's aan Oekraïne is nucleaire dreiging
13-07-2023 10:49 | Buitenland | auteur ANP/DPA

MOSKOU - De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zegt dat zijn land de levering van moderne gevechtsvliegtuigen als de F16 aan Oekraïne door het Westen als een nucleaire bedreiging beschouwt. Lavrov doet zijn waarschuwing in een interview met de Russische website Lenta.ru.

Lavrov wijst erop dat F16's met kernwapens kunnen worden uitgerust. "Alleen al het feit dat dergelijke systemen opduiken bij de Oekraïense strijdkrachten, zullen wij als een nucleaire bedreiging door het Westen zien", zegt hij. "De VS en zijn NAVO-bondgenoten creëren het risico op een directe militaire confrontatie met Rusland en dat kan catastrofale gevolgen hebben."

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky vraagt al sinds het begin van de oorlog ruim een jaar geleden om moderne gevechtsvliegtuigen, in het bijzonder F16's. In het kader van de veiligheidsgaranties die een aantal NAVO-lidstaten deze week tijdens een top van het bondgenootschap met Oekraïne hebben afgesproken, kunnen zulke straaljagers worden geleverd. In mei stonden de Verenigde Staten, die de F16 produceren, al toe dat Oekraïense piloten worden opgeleid om de F16 te gebruiken.

Oekraïne beschikt overigens niet over kernwapens en heeft zijn westerse bondgenoten daar ook nooit om gevraagd. Volgens de Russische nucleaire doctrine mag Rusland slechts in twee gevallen kernwapens inzetten: als sprake is van een nucleaire aanval op Rusland, of bij een conventionele aanval die het voortbestaan van het land bedreigt.