Clicky


Vrachtwagenchauffeur ontslagen nadat hij klimaatactivisten hardhandig aanpakt

Vrachtwagenchauffeur ontslagen nadat hij klimaatactivisten hardhandig aanpakt [+video's]
14-07-2023 10:09 | Buitenland | auteur Redactie

STRALSUND - Activisten van de Duitse groepering "Letzte Generation" worden herhaaldelijk aangevallen. Hun manier van protesteren is vervelend maar volgens hen is dat noodzakelijk om hun punt te maken. De klimaatactivisten lijmen zich midden in de spits vast op drukke wegen, waardoor het verkeer urenlang vastloopt. Dat was woensdag ook het geval in het Duitse Stralsund in Mecklenburg-Vorpommern, toen ze zich bij een kruispunt aan de straat vastlijmden. Maar tijdens dit protest werd het wel heel bedreigend voor de actievoerders.

In een video die door de Letzte Generation naar Twitter is geüpload, zijn activisten gekleed in oranje veiligheidsvesten en met spandoeken te zien die een rijstrook blokkeren. Wanneer een chauffeur uit zijn vrachtwagen stapt, escaleert de situatie.

Je ziet hoe de vrachtwagenchauffeur in eerste instantie de actievoerders van de straat wil trekken. Hij slaat een persoon omver en dreigt hem met zijn vuist in het gezicht te slaan terwijl de jongeman op de grond ligt. "Get out of here" en "Fuck off", hoor je de vrachtwagenchauffeur roepen.

Vervolgens klimt hij weer in de vrachtwagen en rijdt weg. Maar in plaats van voor de activisten te stoppen, rijdt hij door, een lid van de Letzte Generation voor zich uit schuivend, voordat hij opnieuw uitstapt, de persoon van de weg trekt en ten slotte de vrachtwagen tussen de activisten manoeuvreert.

Volgens een politiewoordvoerder gebeurde het incident op een doorgaande weg. De demonstrant werd door de vrachtwagen ongeveer een meter naar voren geduwd. De jongeman raakte in shock. Een dokter heeft de actievoerder onderzocht, hij bleef ongedeerd.

Volgens het politierapport zouden bij dit incident twee demonstranten lichtgewond zijn geraakt.

Verdenking van gevaarlijk lichamelijk letsel – politie doet onderzoek

In eerste instantie werd gezocht naar de vrachtwagenchauffeur. Uiteindelijk heeft de 41-jarige vrachtwagenchauffeur zich zelf gemeld bij de politie in Grimmen. De politie doet nu onderzoek naar hem vanwege de aanvankelijke verdenking van poging tot gevaarlijk lichamelijk letsel en gevaarlijk ingrijpen in het verkeer. Daarnaast werd zijn rijbewijs ingenomen.

Maar het wordt nog erger voor hem: de man is ook zijn baan bij de industriële gasfabrikant "Air Liquide" kwijtgeraakt . Een woordvoerder van het bedrijf zei kort na het verschijnen van de video: "We zijn geschokt en bezorgd over het getoonde gedrag. We hoorden om 17.00 uur van het incident en hebben meteen het expeditiebedrijf geïnformeerd dat deze chauffeur niet meer voor ons mocht rijden."

Tegelijkertijd worden ook de deelnemers aan de verkeersblokkade vervolgd vanwege de verdenking van een misdrijf op grond van gevaarlijk ingrijpen in het wegverkeer. Volgens de politie zouden zes mensen betrokken zijn geweest bij het protest. Twee van hen zouden zich hebben vastgelijmd.