Clicky


Nieuwe advocaten Taghi willen negen maanden uitstel

Nieuwe advocaten Taghi willen negen maanden uitstel
14-07-2023 11:45 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - [update 13:55 uur] De nieuwe advocaten van Marengohoofdverdachte Ridouan Taghi willen dat het proces negen maanden wordt uitgesteld, zodat zij de tijd krijgen om het omvangrijke strafdossier te bestuderen. Dat zei Sjoerd van Berge Henegouwen vrijdag in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.

Het Openbaar Ministerie ziet "geen dringende reden" om de zaak "langdurig te schorsen". De officier van justitie vroeg daarom om het verzoek van de advocaten van Taghi af te wijzen. De rechtbank zal hier op een later moment over moeten beslissen.

Taghi kwam zonder rechtsbijstand te zitten na de arrestatie van zijn advocaat Inez Weski, zij moest daarna noodgedwongen de verdediging neerleggen. Van Berge Henegouwen noemde dit "zeer treurig". Sinds eind juni heeft Taghi drie nieuwe advocaten. Naast Van Berge Henegouwen zijn dat Arthur van der Biezen en Michael Ruperti. Van der Biezen vroeg zich zeer nadrukkelijk af waarom Weski is aangehouden "op dit tijdstip". Hij sprak van "procesmanipulatie" door het Openbaar Ministerie. "Een van de procespartijen trekt aan de rem en iedereen zit er mee", aldus Van der Biezen.

Daarnaast wilde hij van het OM "zeker weten" dat het kantoor van Weski niet afgeluisterd wordt zodat de nieuwe advocaten van Taghi "onbespied en vrij" kunnen overleggen. "Ik wil garanties dat als wij naar het kantoor van Weski gaan, we vrij ons werk kunnen doen."

Weski is in april gearresteerd op verdenking van deelname aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met internationale drugshandel en witwassen en het schenden van geheimen. Ze zou informatie van Taghi vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught met zijn contacten in de buitenwereld hebben gedeeld. Na een voorarrest van ongeveer anderhalve maand is Weski nu weer op vrije voeten.

Er is een levenslange gevangenisstraf tegen Taghi geëist.