Clicky


Carola Schouten (CU) vertrekt ook uit landelijke politiek

Carola Schouten (CU) vertrekt ook uit landelijke politiek
14-07-2023 12:27 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Ook Carola Schouten, vicepremier namens de ChristenUnie, stapt uit de landelijke politiek. Ze komt niet op de lijst van de ChristenUnie voor de Tweede Kamerverkiezingen en als haar partij meedoet aan een nieuw kabinet, zal zij geen minister worden. Dat meldt de ChristenUnie in een persbericht.

Verschillende partijleiders zoals Mark Rutte (VVD) en Sigrid Kaag (D66) kondigden in de afgelopen dagen aan uit de politiek te vertrekken.

Schouten is naast vicepremier ook minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. Ze was twee keer de secondant die oud-partijleider Gert-Jan Segers bijstond bij onderhandelingen in de formatie. In het vorige kabinet was zij minister van Landbouw. Toen werd ze geconfronteerd met de stikstofcrisis en de boerenprotesten die daarop volgden. Volgens critici nam Schouten te weinig maatregelen om de stikstofuitstoot te verminderen. Als pensioenminister in dit kabinet kreeg ze wel de wet door de Kamer die de basis legt voor een nieuw pensioenstelsel. De wet is belangrijk voor een van de grootste sociale hervormingen in decennia.

Schouten noemt haar twaalf jaar in de politiek "intens". Het is volgens haar tijd het stokje over te geven. "Er staat een nieuwe generatie klaar waarvan ik weet dat de ChristenUnie daar in goede en vertrouwde handen is." Partijleider Mirjam Bikker noemt Schouten een "krachtige politica, bevlogen voor de mensen die dat het hardste nodig hebben en een voorbeeld voor heel veel jonge vrouwen".

De ChristenUnie-politica zat jarenlang in de Kamer voor haar partij, en daarna dus in de kabinetten Rutte-III en Rutte-IV. Eerder was ze medewerker bij de Tweede Kamerfractie. "Wát ik heb gedaan, heb ik echt met hart en ziel gedaan. Alle twaalf jaar, op welke plek ook." Ze heeft nog geen idee wat ze na haar politieke carrière wil doen, maar "ik denk dat ik voorlopig nog even in de Trêveszaal zit", zegt Schouten: tot de aanstelling van een nieuw kabinet blijft dit kabinet nog op de winkel passen.

Het is niet zo dat de kabinetscrisis of het komende afscheid van andere politieke kopstukken tot haar vertrek heeft geleid. Schouten zegt dat ze al enige tijd is toegegroeid naar het besluit om niet meer door te gaan in de landelijke politiek.