Clicky


Rodríguez wint eerste Alpenrit in Tour, Vingegaard blijft leider

Rodríguez wint eerste Alpenrit in Tour, Vingegaard blijft leider
15-07-2023 18:29 | Sport | auteur ANP

MORZINE - De Spanjaard Carlos Rodríguez heeft de veertiende etappe van de Tour de France gewonnen. Het was de eerste rit in de Alpen, met na de beklimming van de Col de Joux Plane een afdaling naar finishplaats Morzine. De 22-jarige renner van wielerploeg Ineos Grenadiers bereikte met een kleine voorsprong de finish. Achter hem sprintte de Sloveen Tadej Pogacar naar de tweede plaats, net voor Jonas Vingegaard. De Deen van Jumbo-Visma blijft leider in het algemeen klassement.

De rit was al na een paar kilometer stilgelegd na een massale valpartij, die drie uitvallers tot gevolg had, onder wie de Zuid-Afrikaan Louis Meintjes die dertiende stond in het klassement. Niet veel later moest ook de Fransman Romain Bardet, begonnen als twaalfde, opgeven na een val. Zondag volgt opnieuw een bergrit met een aankomst op hoogte in Saint-Gervais Mont-Blanc.

Lars van den Berg was op de Col de Saxel (3e categorie) de eerste aanvaller. De Nederlander van Groupama-FDJ kreeg vier renners mee, onder wie de Spanjaard Dani Martínez en de Fransman Julian Alaphilippe. Op de volgende berg, de Col de Cou van de eerste categorie, breidde de groep vooraan zich uit. De Italiaan Giulio Ciccone passeerde als eerste de top, zoals hij dat ook op de Col du Feu deed.

Richting Col de la Ramaz kwam het peloton onder aanvoering van Jumbo-Visma steeds dichterbij. De volledige ploeg rond Vingegaard had zich op kop gezet en binnen de kortste keren waren alle aanvallers bijgehaald.

Met Van Aert, Wilco Kelderman en Sepp Kuss begon Vingegaard aan de laatste klim van de dag. Ook Pogacar had nog drie ploeggenoten in zijn nabijheid. Lang duurde die situatie niet. Van Aert en de vroeg in koers bij een valpartij betrokken Kelderman moesten snel afhaken, al kwam de Belg nog even terug. Daarna nam Kuss het kopwerk over. Het kostte de Australiër Jai Hindley, derde in het klassement, een plaats in de kopgroep.

Kuss haakte 4,5 kilometer onder de top af na een versnelling van Pogacars Britse helper Adam Yates. Met verder alleen Vingegaard bleef een drietal over. Een kilometer verder ging Pogacar er alleen vandoor. Hij leek op weg om op de top ook nog wat bonificatieseconden te pakken, maar de Deen pikte weer aan. Pogacar wilde sprinten om de seconden, maar kon door een motor voor hem niet versnellen. Vingegaard profiteerde en liep zo drie tellen uit.

Rodríguez passeerde hert tweetal in de afdaling en soleerde naar ritwinst en de derde plaats in het klassement.