Clicky


Wout Poels soleert naar Nederlandse zege in vijftiende Touretappe

Wout Poels soleert naar Nederlandse zege in vijftiende Touretappe
16-07-2023 19:06 | Sport | auteur ANP

SAINT-GERVAIS MONT-BLANC - Wout Poels heeft de vijftiende etappe van de Tour de France gewonnen. De 35-jarige wielrenner van Bahrain Victorious kwam in de bergrit van Les Gets naar Saint-Gervais Mont-Blanc na 179 kilometer solo aan en zorgde voor de eerste Nederlandse etappezege in deze Ronde van Frankrijk. Wout van Aert werd op 2 minuten tweede. De Fransman Mathieu Burgaudeau werd derde.

Voor Poels, in 2016 winnaar van de klassieker Luik-Bastenaken-Luik, is het de eerste etappezege in de Tour de France. De Limburger, jarenlang de meesterknecht van Chris Froome bij diens Tourzeges, won in 2011 een rit in de Vuelta na een latere diskwalificatie van Juan José Cobo. Poels bezorgt zijn ploeg in deze Tour de tweede overwinning na de zege van Pello Bilbao in de tiende etappe.

Jonas Vingegaard behield zijn leiderstrui. De Deen van Jumbo-Visma pareerde in de slotkilometer een aanval van Tadej Pogacar en kwam in Saint-Gervais Mont-Blanc gelijk met zijn Sloveense uitdager over de finish, zes minuten na Poels. Vingegaard heeft in het algemeen klassement 10 seconden voorsprong op Pogacar.

Het duurde in de etappe meer dan 30 kilometer voordat er een kopgroep was. Julian Alaphilippe en Alexei Loetsenko reden lang vooruit op een groep van 36 renners met daarin Wout van Aert van Jumbo-Visma en Marc Soler van UAE Team Emirates van Pogacar. Ook Poels en Mathieu van der Poel zaten in die groep.

Pas na een grote valpartij in het peloton kregen de koplopers de ruimte. De Amerikaan Sepp Kuss van Jumbo-Visma bleef aan een arm van een toeschouwer hangen en ging onderuit. Hij nam in de val de fiets van zijn Belgische ploeggenoot Nathan van Hooydonck mee. Erachter gingen veel renners tegen de grond, onder wie Pascal Eenkhoorn en Lars van den Berg, maar iedereen kon weer verder. Omdat het peloton onder aanvoering van Jumbo-Visma wachtte, liep de voorsprong van de koplopers snel op. Bij de tussensprint in Bluffy hadden de koplopers zo'n 8 minuten voorsprong.

Op de Col des Aravis demarreerde Soler. Van Aert ging iets verder op de klim in de tegenaanval en kreeg de Let Krists Neilands en later ook Poels mee. Neilands kwam in de afdaling echter ten val. Van Aert, Poels en Soler pakten al snel een minuut voorsprong. Op het steile deel van de Côte des Amerands liet Poels Van Aert achter en reed op de slotklim solo naar zijn eerste etappezege in de Tour.

De wielrenners hebben maandag een rustdag. Dinsdag is er een individuele tijdrit van 22,4 kilometer met aankomst bergop.