Clicky


Laatste schip verlaat haven Odesa voor aflopen graandeal

Laatste schip verlaat haven Odesa voor aflopen graandeal
16-07-2023 20:58 | Buitenland | auteur ANP/RTR

ODESA - Uit de haven van de Zuid-Oekraïense stad Odesa is zondag het laatste graanschip uitgevaren voordat maandag de VN-deal afloopt die de export van voedsel regelt. Een jaar geleden spraken Oekraïne en Rusland met Turkije en de Verenigde Naties af dat graanschepen over de Zwarte Zee mogen varen zonder tegengehouden te worden door oorlogsschepen. Maar het Kremlin wil niet zomaar met een nieuwe verlenging van de overeenkomst akkoord gaan.

De Russische president Vladimir Poetin is ontevreden over de voorwaarden van de deal, omdat Russische voedselproducenten last zouden hebben van westerse sancties. Hij wil bijvoorbeeld dat Russische banken weer toegang krijgen tot het internationale SWIFT-betalingssysteem, zodat de agrarische sector weer financiering krijgt en kan handelen. Daarnaast wil Moskou weer gebruik kunnen maken van een ammoniakpijplijn door Oekraïne die werd afgesloten na de Russische invasie.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft aangegeven dat Poetin bereid zou zijn om de deal te verlengen, maar in een gesprek met Cyril Ramaphosa, de leider van Zuid-Afrika, zou Poetin hebben gezegd dat er nog altijd obstakels zijn die moeten worden weggenomen. De Verenigde Staten zeggen altijd dat de Russische landbouwsector helemaal geen nadeel ondervindt van de westerse sancties, omdat de export van graan afgelopen jaar juist is toegenomen.