Clicky


Bosbrand op het Spaanse eiland La Palma houdt aan

Bosbrand op het Spaanse eiland La Palma houdt aan
16-07-2023 23:56 | Buitenland | auteur ANP

SANTA CRUZ DE LA PALMA - De bosbrand op het Spaanse eiland La Palma, onderdeel van de Canarische Eilanden, woedt nog steeds hevig, ondanks voor de blussers iets gunstigere weersomstandigheden in de nacht van zaterdag op zondag.

In het zeer dunbevolkte gebied circa 20 kilometer ten noordwesten van de stad Santa Cruz de la Palma is al bijna 4700 hectare in de as gelegd. Circa 4200 mensen moesten hun woningen verlaten vanwege de dreiging van de bosbrand.

De brandbestrijders proberen te voorkomen dat het vuur panden en het nationale park van La Caldera Taburiente verwoest. Ze hopen dat de wind niet draait of heviger wordt, omdat de brand nog lang niet onder controle is.

De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft zijn steun betuigd aan La Palma en hulp toegezegd. Vanaf het Spaanse vasteland zijn 120 militairen met blusmaterieel gestuurd. Er wordt met tien toestellen geblust vanuit de lucht.

Het vulkanische eiland heeft vergeleken met de andere Canarische Eilanden veel bos en kent wel vaker grote bosbranden, zoals in 2005, 2009, 2012 en 2016. In 2021 was er nog een vulkaanuitbarsting die bijna drie maanden duurde en voor bijna 850 miljoen euro schade aanrichtte. Een heel dorp werd weggevaagd.